V Haagu začal proces s vůdcem konžských povstalců Lubangou

Haag - Před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu dnes stanul vůdce konžských povstalců Thomas Lubanga. Je obviněn z toho, že v pětiletém krvavém konfliktu, který skončil v roce 2003, bral do svých milicí děti a nutil je zabíjet. Odhaduje se, že v různých konfliktech světa nedobrovolně bojuje až čtvrt milionu dětských vojáků.

Vůdce povstalců z východokonžského regionu Ituri Thomas Lubanga není jediný, kdo bral násilím děti do své armády, dával jim marihuanu a namlouval jim, že jsou nezranitelné. Je ale první, koho za proměnu dětí ve vraždící nástroje soudí mezinárodní tribunál v Haagu.

„Viděl jsem mnoho dětí, které byly nuceny jít a zabít někoho ze své rodiny, aby se jim upevnila bojová morálka a aby dostaly vyšší hodnost,“ tvrdí Bukeni Tete Waruzi z nevládní organizace Witness.

Lubanga ale obvinění popírá. Tvrdí, že chtěl do regionu Ituri přinést po letech bojů mír. Obhájci říkají, že ne všechny z 30 tisíc dětí byly rekrutovány násilím, i podle nevládních organizací šly některé s rebely dobrovolně. Lubangovi advokáti to dnes zopakovali i v Haagu. Soud ale shromáždil ohromné množství důkazů - včetně filmového dokumentu, který ukazuje Lubangu ve společnosti dětských vojáků.

Lubanga dnes nedal najevo žádné emoce, když jeho francouzská obhájkyně Catherine Mabilleová před soudem sdělila, že se její mandant necítí vinen. Vrchní žalobce Luis Moreno-Ocampo předtím ve své řeči uvedl, že Lubangovy milice rekrutovaly, cvičily a používaly stovky dětí k zabíjení, plenění a znásilňování. „Děti stále trpí následky Lubangových zločinů. Nemohou zapomenout, co protrpěly, co viděly a co udělaly,“ zdůraznil.

Často jen desetileté děti musely pod hrozbou zabití útočit na základny a opěrné body vlády. Tisíce jich zemřely - ty, které dokázaly přežít první měsíce, se změnily v nelítostná vraždící monstra. A přesně takové zabijáky Lubanga potřeboval. Mnoho z nich unesli povstalci, když byli ve škole. Malé chlapce kombinací šikany, týrání, drog a drilu rychle vycvičili k zabíjení, plenění a znásilňování.

„Využívání dětských vojáků jeho silami, konkrétně svazem konžských vlastenců v letech 2002 a 2003, tedy již po platnosti takzvaného římského statutu, je velmi dobře zdokumentované. Uvádí se, že dětských vojáků bylo dokonce až na tři tisíce,“ uvedl v pořadu Události, komentáře afrikanista z České rozvojové agentury Petr Jelínek.

Osmačtyřicetiletý Lubanga, který založil a vedl Svaz konžských vlastenců (UPC) ve východokonžském distriktu Ituri, byl zatčen v Kongu v roce 2005 a o rok později vydán do Haagu. V současnosti je jedním ze čtyř podezřelých, které ICC zadržuje.

Mezinárodní trestní soud v Haagu vznikl až po letech diskusí. Handicapuje jej, že jeho existenci neuznaly Spojené státy nebo Rusko. Přesto už vydal 12 zatykačů na podezřelé v několika afrických zemích. Lubangův případ je první, který řeší. Měl začít už v červnu, začátek se ale posunul kvůli sporům o ochranu svědků. Soudci tvrdí, že se poučili z procesů tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) a budou rozsudky vynášet rychleji. Lubangovi slibují, že verdikt uslyší do konce roku. Procesy s dalšími dvěma konžskými rebely začnou ještě letos a už brzy se čeká rozhodnutí, zda tribunál vydá zatykač i na súdánského prezidenta Umara Bašíra za genocidu v Dárfúru.