Ministři zahraničí EU jednají o osudu vězňů z Guantánama

Brusel/Washington - Ministři zahraničí zemí EU dnes v Bruselu jednají o možné spolupráci se Spojenými státy na transportu vězňů z kubánské věznice Guantánamo, jejíž úplné zrušení slíbil prezident Obama zhruba do doby jednoho roku. Celou debatu vede česká delegace Karla Schwarzenberga jakožto zástupce předsedající země. Některé evropské země již vyjádřily ochotu přijmout méně nebezpečné vězně z Guantánama do svých věznic, Češi myšlenku uzavření Guantánama vítají, se svým postojem však čekají na výsledek jednání Evropy a USA.

Neoficiální postoje některých zemí EU jsou v hrubých obrysech známy. Zatímco například Francie, Španělsko, Portugalsko a Finsko zvažují přijetí některých vězňů, Rakousko a Nizozemsko jsou proti. 

Podle Schwarzenberga nebudou jednání o možném umístění vězňů jednoduchá a úkolem České republiky jakožto předsednické země bude především „poslouchat ostatní“.

Vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana před dnešním jednáním řekl, že Guantánamo je především „americký problém“, ale že unie je připravena Spojeným státům v případě potřeby pomoci.

Evropské státy by přijetím vězňů potvrdily spojenectví 

V současnosti se v areálu obávané věznice nachází na 240 trestanců. Zhruba jednu pětinu, která představuje nejnebezpečnější zločince, by Spojené státy rády převezly do domovských věznic a samy soudily, s umístěním zbytku mají „pomoci“ právě evropské státy, a to v případě, že zahraniční vězni nenajdou ve svých domovských zemích přijatelné podmínky. Z řad držených se jedná hlavně o osoby ze Saúdské Arábie či Pákistánu. „Pokud americká administrativa bude mít dostatek usvědčujících důkazů, bude samozřejmě chtít vězně soudit na svém území,“ dodává analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Václav Nekvapil.

Pro evropské státy by podle něho spolupráce na umístění vězňů znamenala potvrzení spojenectví v boji proti terorismu. „Vítáme uzavření Guantánama, ale vyčkáváme na činnost Spojených států. Bude důležité, kolik vězňů si budou ochotni ponechat,“ vyjádřila za českou výpravu mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Američtí vojenští soudci na Guantánamu ve středu na 120 dní pozastavili procesy s tamními vězni. K přerušení procesů Obama vyzval jen několik hodin po svém úterním nástupu do prezidentské funkce. Ve stodvacetidenním období chce jeho nová administrativa prověřit vyšetřování údajných teroristů. Nový výnos vyžaduje rovněž zastavení procesů s vězni před zvláštními vojenskými komisemi a požaduje nastolení humánních podmínek v zařízení.

Americká věznice Guantánamo na Kubě
Zdroj: ČT24