Podle zástupce OSN zemřelo při bojích na Srí Lance mnoho civilistů

Kolombo - Srílanská armáda oznámila, že bojuje s tamilskými separatisty už jen ve zbývající části džungle na severu ostrova. V neděli bojovníky Tamilských tygrů vyhnala z posledního města Mulativu. Tamilové se k vývoji situace nevyjádřili. Za vytvoření vlastního státu na severu Srí Lanky bojují 25 let. V konfliktu zahynulo přes 70 tisíc lidí.

Podle představitele OSN na Srí Lance Neila Buhneho při posledních bojích mezi vládními vojáky a separatisty z organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) zemřelo mnoho civilistů, varoval navíc, že oblasti hrozí humanitární krize.

Ta prý ohrožuje především tisíce obyvatel, kteří jsou uvězněni v oblasti bojů a docházejí jim potraviny. Vláda v této oblasti označila malou část jako „bezpečnou zónu“, kde se mohou civilisté schovat. Podle Buhneho se ale boje pravidelně odehrávají i zde, což ovšem armáda popírá.

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 za samostatný tamilský stát Ílam na severu a východě ostrova. Konflikt si vyžádal přes 70 tisíc mrtvých. V roce 2002 vstoupilo v platnost příměří mezi srílanskou vládou a LTTE. Loni ale vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho klid zbraní jednostranně vypověděla, protože separatisté podle ní příměří využívali jen k přezbrojení.