EU vítá plán uzavřít Guantánamo, o umístění vězňů se bude ještě jednat

Brusel - Evropská unie přivítala rozhodnutí americké administrativy do roka zavřít věznici Guantánamo na Kubě. O možnosti, že by členské státy EU přijaly do svých nápravných zařízení některé z vězňů, se ale bude ještě jednat. Novinářům to dnes řekla státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničí Oľga Algayerová.

Na svém dnešním jednání se ministři zahraničí EU zabývali otázkou, jak by jejich země mohly Američanům pomoci s uzavřením kontroverzní věznice. Sedmadvacítka by chtěla postupovat společně, do akce by měli být zapojeni i ministři spravedlnosti a vnitra. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ale nebude vyjasňování postojů všech členských států EU k možnému přijímání vězňů otázkou jen několika týdnů či měsíců.

Karel Schwarzenberg:

„Nejdříve bych se zeptal Spojených států, kolik ony přijmou. Oni si je pochytali, tak ať se o ně taky postarají.“

Podle Oľgy Algayerové se dnes žádná země nevyjadřovala jednoznačně, zda je vězně ochotna přijmout, či ne. Z některých států už ale zazněly hlasy či spekulace, že přijetí vězňů zvažují, třeba z Francie, Španělska, Portugalska či Finska. Naopak Rakousko a Nizozemsko jsou proti.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který jakožto zástupce předsednické země jednání ministrů vede, před několika dny řekl, že pokud by byla Praha o umístění vězňů požádána, pak by se tím zabýval. Nejprve by nicméně chtěl od Washingtonu slyšet, kolik osob z Guantánama samotné USA přijmou na své území.

Obhájce: Procesy jsou fraška, obžalovaní se chtějí stát mučedníky

Nový americký prezident Barack Obama ve čtvrtek nařídil, aby se věznice na americké vojenské základně na Kubě do roka uzavřela. Zatím tam USA zadržují přes 240 vězňů podezřelých z terorismu.

Podle Jona Jacksona, jednoho z obhájců přidělených údajným strůjcům 11. září, jsou procesy na Guantánamu popřením spravedlnosti. „Je to fraška. Obvinění spolupracují s obžalobou, aby proces co nejrychleji ukončili. Paradoxně mají stejný zájem jako příbuzní obětí - trest smrti. Vědí, že soud není spravedlivý. Chtějí toho využít a stát z mučedníky,“ uvedl Jackson.

Američani chtějí zbylé vězně do roka prověřit. Zhruba 50 nejnebezpečnějších čeká soud v Americe. Tam ale nepřipouštějí důkazy získané mučením. „Bude muset vzniknout nová obžaloba, mučení se neuznává nikde v civilizovaném světě. Případy jsou ale tak jasné, že se neobávám, že by ti lidi vyšli na svobodu,“ řekla analytička Human Rights Watch Jennifer Daskalová.

Přes pět desítek vězňů se nemůže vrátit do domovských zemí, neboť by tam čelili pronásledování. Právě s takovými případy by evropské země mohly pomoci.