Dárcovská konference o Gaze se uskuteční v Egyptě

Brusel - Dárcovská konference pro palestinské pásmo Gazy se bude konat koncem února v Egyptě. Po jednání ministrů zahraničí Evropské unie v Bruselu to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Bojům mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas padlo za oběť více než 1300 lidí, v Gaze bylo zničeno 400 domů a 17 tisíc jich bylo poškozeno.

České předsednictví EU s nápadem na svolání konference přišlo již v polovině ledna, tehdy se ovšem nesetkal s příliš vlídným přijetím u některých členských států. Především pak Francie upozorňovala, že na podobné kroky je ještě příliš brzy, tehdy se totiž ještě v pásmu Gazy bojovalo.

Do Gazy se stále nedaří dopravit nutnou humanitární pomoc, především kvůli obstrukcím na hraničních přechodech. Podle eurokomisařky pro vnější vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové v současnosti do pásma může vjet asi 150 nákladních vozů s humanitární pomocí denně, bylo by jich ale potřeba pustit více než čtyřikrát tolik.

Do oblasti by se také měla vydat hodnotící mise. Ta spočítá celkové škody a své poznatky předá státům, které zatím nemají příliš velkou představu, kolik finančních prostředků by mělo do pásma plynout.