Geithner byl i přes neplacení daní schválen ministrem financí USA

Washington - Senát USA v pondělí schválil Timothyho Geithnera do funkce ministra financí, i když kandidát nominovaný prezidentem Barackem Obamou v minulosti nezaplatil daně ve výši kolem průměrné roční mzdy v USA. Pro Geithnera hlasovalo 60 senátorů, proti 34. Mezi senátory převládl názor, že Geithner má dostatečné zkušenosti, aby zvládl dopady nynější finanční krize, informovala v noci na dnešek agentura Reuters.

Očekává se, že Geithner složí přísahu a nastoupí do funkce co nejdříve, aby pomohl stabilizovat zhoršující se hospodářskou situaci. Zástupci lidu tak většinou odmítli hlasy tvrdící, že daňový hříšník v čele státní pokladny a šéf daňových výběrčích by mohl být zdrojem napětí a dlouhodobých útoků.

Geithner se minulý týden Senátu omluvil za to, že před několika lety nezaplatil státu na daních včas 34 000 dolarů (asi 728 000 Kč). Tento měsíc se ukázalo, že kandidát neodváděl státu daně z příjmu během svého působení v Mezinárodním měnovém fondu v letech 2001 až 2004. Část daní sice doplatil v roce 2006, zbývající dlužnou částku však dorovnal až poté, co ho Obama loni v prosinci jmenoval jako kandidáta.

Geithner řekl, že jeho chyby v placení daní pramenily z nedbalosti a nebyly záměrné

Po prostudování příslušných dokumentů se však podle komentátorů ukázalo, že nešlo zdaleka jen o daně z příjmů z práce v MMF. Další položky sice nebyly tak vysoké, naznačují však, že neplacení daní nemuselo být až tak „neúmyslné“, jak říká Geithner. Jde jednak o nižší zaplacené penále z předčasného výběru peněz ze zaměstnaneckého penzijního fondu, především ale odpisy nákladů na prázdninový dětský tábor. Geithnerův účetní zde totiž klientovi výslovně zdůrazňoval, že odpis v tomto případě není možný. Podle pozorovatelů se tak naskýtá otázka, zda se zde nerýsuje určitý „podezřelý vzorec chování“, motivovaný snahou získat ve finanční tísni peníze na úkor státu. Větší média si sice kauzy příliš nevšímají, komentátorka listu Washington Post však například odmítla chápat odpisy nákladů na letní tábory za pouhý omyl a označila je za „nestydatost“.

Analytici uvádějí, že Geithner bude mít na stole své daňové hříchy, dokud z funkce neodejde. Již nyní se obyčejní Američané svých senátorů ptají, proč by měli platit daně, když je neplatí ani šéf daňové správy. „Bude to první věc, kterou mu lidé hodí do tváře, když s ním nebudou souhlasit,“ řekl agentuře Reuters Larry Sabato z Centra pro politiku na Virginské univerzitě.

USA měly až dosud pověst země, kde jsou daňové podvody posuzovány jako jeden z nejtěžších zločinů. Geithnerovy daňové problémy se ani nezačaly oficiálně vyšetřovat. Geithner má být klíčovou postavou v dalších krocích ke stabilizaci finančního sektoru a k jeho vyvedení z finanční krize. Obama s Geithnerem musejí rozhodnout, co se udělá s druhou polovinou z balíku 700 miliard dolarů, schváleného pro stabilizaci finančního sektoru loni na podzim. Geithner bude mít také významné slovo v rozhodování, jak použít obří „balíček“ k oživení americké ekonomiky z recese v objemu přes 800 miliard dolarů.

Minulý čtvrtek Geithnerovu nominaci schválil finanční výbor Senátu v poměru 18:5. Řada opozičních republikánů dnes sice bude hlasovat proti kandidátovi, k jeho zamítnutí to však stačit s největší pravděpodobností nebude. Hlasování Senátu je naplánováno na šestou hodinu odpolední, tedy kolem půlnoci SEČ.

Vydáno pod