Dva mrtví a několik zraněných po přestřelkách v Gaze

Jeruzalém - Jeden izraelský voják zahynul a tři další byli zraněni při výbuchu u hranice Izraele s Gazou. Při izraelské odvetné palbě podle zdravotnických zdrojů zahynul jeden Palestinec. Podle arabské televize Al-Arabíja jde o nejvážnější izraelsko-palestinský incident od vyhlášení příměří v Gaze před devíti dny.

Izrael zahájil útoky na pásmo Gazy 27. prosince ve snaze zabránit radikálům z Hamasu ostřelovat izraelské území raketami. Třítýdenní boje si vyžádaly 1 300 mrtvých Palestinců, Izrael ztratil deset vojáků a tři civilisty.

K dnešnímu incidentu došlo poblíž hraničního přechodu Kisufim. Podle svědků brzy ráno byla vidět tříčlenná skupina ozbrojených mužů postupujících k hranici a později pak byl slyšet výbuch a střelba. K útoku se nikdo nepřihlásil. Do Gazy vstoupila izraelská pěchota a Izrael kvůli incidentu zavřel přechod Kisufim pro dnešní přepravu humanitárních dodávek.

Izraelská armáda jednoho mrtvého a tři zraněné podle agentury Reuters potvrdila později, protože tradičně nejdříve informuje příbuzné obětí. „Jestliže někdo na hranici střílí, klade tam bombu nebo přes hranici pašuje zbraně, musí Izrael reagovat okamžitě. Izrael nemusí být proti teroru v Gaze zdrženlivý,“ řekla izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová. Podle ministra obrany Ehuda Baraka šlo o vážný a nepřijatelný incident, který nesmí zůstat bez odezvy.

Zástupce Hamasu Fauzí Barhúm přestřelku neoznačil za porušení příměří, protože prý jeho organizace přistoupila pouze na uklidnění zbraní, a nikoli na plnohodnotné příměří. „Sionistický okupant příměří nedodržuje od té doby, co skončily boje. Pokračuje v provokacích a zabíjení, takže i my musíme dále chránit naše lidi,“ řekl.

Odpoledne se stal terčem izraelského vzdušného útoku bojovník radikálního Hamasu, který jel na motocyklu ve městě Chán Júnis. Potvrdil to Hamas s upřesněním, že zraněni byli dva lidé.

Dnes na Blízký východ přijíždí nový americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell. Ten v roce 1998 pomohl uzavřít mír v Severním Irsku, teď má za úkol řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Petr Uhl: Izrael porušil mezinárodní humanitární právo

Český novinář a aktivista Petr Uhl, který byl v misi humanitárních a právních organizací na místě konfliktu, dnes prohlásil, že Izrael operací závažně porušil mezinárodní humanitární právo. „Žádné porušení mezinárodního humanitárního práva ze strany palestinských bojovníků nemůže nikdy ospravedlnit podobná nebo závažnější porušení ze strany Izraele,“ prohlásil dnes ve Studiu ČT24 Uhl.

Ten byl s mezinárodní misí pět dnů v Izraeli v oblastech okupovaných Palestinci a také na hranicích Egypta a pásma Gazy. Tady je ale podle Uhla nechtěly egyptské úřady na palestinské území vůbec pustit.

Novinář Uhl doplnil, že proto mise humanitárních a právních organizací žádá, aby vznikly tři vyšetřovací komise, měla by to být mezinárodní komise, také izraelská komise nezávislá na vládě a nakonec palestinská komise. Tyto orgány by měly zjistit škody na konfliktem zasaženém území, stejně jako rozsah nutné pomoci, která by sem měla být dopravena.