Novozélanďan se náhodou dostal k důvěrným datům americké armády

Wellington - Nedobrovolným majitelem důvěrných informací americké armády se stal 29letý Novozélanďan Chris Ogle. V počítači má seznamy amerických vojáků sloužících v zahraničí - včetně citlivých dat. Snaží se je vrátit, ale zatím neúspěšně. Americká armáda ani velvyslanectví na Novém Zélandu na jeho oznámení o nálezu zatím nereagovaly.

Ogle si v americké Oklahomě za 18 dolarů koupil použitý MP3 přehrávač. Doma zjistil, že v něm je 60 složek zjevně patřících americké armádě. „Absolutně netuším, jak nebezpečné nebo nevinné to může být, prostě nevím,“ říká.

Jde o seznamy vojáků nasazených v Afghánistánu a Iráku, jsou zde čísla pojistek, informace o tom, které vojačky jsou těhotné, jaké vybavení bylo posláno na základny a jsou tu i rozkazy k jakési misi. Nechybí ani několik čísel mobilních telefonů vojáků v zahraničí, z nichž jsou některá dosud aktivní. Jen složka s telefonními čísly byla označena jako tajná.

Většina dokumentů je datována rokem 2005. Bezpečnost Spojených států by pravděpodobně neohrozily. Podle expertů by ale mohly vystavit riziku jednotlivé vojáky. „Jedním z prvních pravidel vedení války je nedat nepříteli nic, co by mohlo jakýmkoliv způsobem podkopat vaši pozici. Je to důkaz laxnosti v administrativních postupech, opravdu ostuda,“ říká k případu Peter Cozens z Katedry strategických studií na Victoria University.