Bouře zabila v Evropě nejméně 26 lidí, čeká se další

Madrid/Paříž/Řím - Orkán, kroupy a přívalové deště za sebou v Evropě zanechaly tragickou bilanci. Ve Španělsku bouře zavinila smrt 14 lidí, ve Francii si vyžádala nejméně devět lidských životů. V Itálii zahynuli kvůli sesuvu půdy na dálnici dva lidé a jedna žena se utopila, když ji strhl silný příboj do moře. V jihozápadní Francii zůstává bez dodávek elektřiny na 680 tisíc domácností, na severu Španělska v Galicii a Katalánsku je stále bez proudu 80 tisíc lidí. Mnohé školy zůstaly zavřené a ulice jsou neprůchodné. Tisíce inženýrů a dělníků opravují elektrické vedení a železnice. Španělské úřady dnes vydaly nové varování před bouří pro severní část země.

V celé jižní Evropě si řádění orkánu Klaus vyžádalo 26 lidských životů, škody se jen ve Francii odhadují na stovky milionů eur. V několika francouzských departementech jsou dnes zavřené školy a ulice zůstávají neprůchodné. Francouzská elektrárenská společnosti EdF oznámila, že dodávky elektřiny do více než 90 procent postižených domácností by měly být obnoveny do týdne. V zasažených obcích bylo v rámci nouzových opatření instalováno 500 záložních generátorů.

V Itálii zahynuli v důsledku sesuvu půdy na dálnici mezi Salernem a Reggio di Calabria dva lidé a sedm dalších utrpělo zranění, poblíž jihoitalského Salerna strhl příboj do moře sedmatřicetiletou ženu. V jihoitalském kraji Cosenza byly zraněny dvě osoby, které právě projížděly v automobilu po mostě přes řeku Crati, když pod nimi rozbouřené vlny most strhly.

Starosta španělského města Sant Boi de Llobregat vyhlásil třídenní smutek za čtyři děti, které zahynuly v troskách sportovní haly, u níž se při orkánu zřítil strop a zbortily stěny. Z celé země přicházejí soustrastné dopisy, kondolenci poslal i španělský premiér José Zapatero.

Na východě země v okolí Valencie a Alicante se v neděli večer konečně podařilo uhasit tři lesní požáry, které tam orkán Klaus rozdmýchal. Plameny zničily více než 1100 hektarů porostu, sdělil mluvčí záchranných služeb.