I britští lordi se dají koupit

Londýn - Britskou Sněmovnou lordů otřásá skandál. Čtyři labourističtí lordi se totiž nechali nachytat novináři nedělníku Sunday Times, kteří se vydávali za lobbisty. Nabídli mnohatisícové částky za konzultační služby a za příslib, že se lordi pokusí změnit znění zákonů v jejich prospěch. Lordi obvinění popírají, nicméně opoziční liberální demokraté oznámili, že předají celou záležitost k vyšetření policii. Bylo zahájeno i parlamentní vyšetřování.

Jak uvedl londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka, informace vyvolala pobouření, protože britská Horní sněmovna si zakládá na tom, že tam jsou lidé s velkým morálním kreditem a ve věku, kdy už tolik netouží po penězích. Aféra znamená i problém pro labouristický kabinet premiéra Gordona Browna, který zaznamenal nový propad v průzkumech veřejného mínění. Ministerský předseda označil obvinění za velmi vážná a vyslovil se pro jejich důkladné vyšetření, i když varoval před unáhlenými soudy.

Aféra připomíná podobná obvinění z korupce, kterým v Dolní sněmovně čelili konzervativci v polovině 90. let za premiéra Johna Majora a která přispěla k jejich volební porážce v roce 1997.

Novináři Sunday Times se vydávali za lobbisty 

Novináři Sunday Times vystupovali jako lobbisté zastupující zájmy zahraničního klienta, který chce v Británii otevřít řetězec obchodů, a potřebuje proto výjimku z dodatku zákona o obchodních poplatcích. Nabídli deseti lordům za takovou pomoc peníze a čtyři z nich, z toho dva bývalí členové vlády, údajně pomoc přislíbili výměnou za odměnu v rozsahu od 24 tisíc liber (715 tisíc korun) do 120 tisíc liber (3,6 milionu korun). Konzultant britské zbrojní firmy BAE lord Thomas Taylor přislíbil zákulisní tlak za 120 tisíc liber, bývalý náměstek na ministerstvu energetiky Peter Truscott prý žádal 72 tisíc liber za rok, někdejší náměstek na ministerstvu obrany Lewis Moonie 30 tisíc a lord Peter Snape 24 tisíc liber.

Kvůli obvinění se opět objevily výzvy ke změně pravidel pro členy Sněmovny lordů, kteří mohou být placeni jako konzultanti soukromých firem, avšak nesmějí přijmout žádné peníze výměnou za uplatnění svého vlivu v parlamentu. V případě porušení předpisů se musejí ve sněmovně omluvit, ale nemohou být vyloučeni. Lordi nedostávají plat, jen diety v případě, že pracují v nějakém výboru.

Vydáno pod