Gates: Prioritou je Afghánistán, i přesto budou USA útočit i v Pákistánu

Washington - I když budou v příštích letech podle staronového amerického ministra obrany Roberta Gatese Spojené státy soustředit svou armádu v Afghánistánu, nepřestanou americké jednotky v útocích na úkryty radikálů z al-Káidy v Pákistánu. Ministr Gates to dnes zdůraznil při slyšení před branným výborem v Senátu.

„Prezident Bush i prezident Obama dali jasně najevo, že budeme pronásledovat al-Káidu, ať půjde kamkoli,“ prohlásil dnes Gates. O případných útocích na pákistánském území už byl podle ministra Islámábád informován. Gates tak reagoval na námitky Pákistánu, že americké útoky na jeho území zabíjejí příliš mnoho civilistů. Naposledy v pátek zemřelo po útocích americké armády 17 lidí.

Americké útoky vyvolávají napětí mezi USA a Pákistánem. Islámábád už americkou armádu několikrát vyzval, aby od této praxe upustila, protože tím porušuje pákistánskou suverenitu.    

Gates na slyšení před výborem také prohlásil, že Afghánistán bude v příštích letech nejvyšší prioritou americké armády. Zdůraznil nicméně, že zdejší konflikt není možné vyřešit čistě vojensky.   

„Přestože to bezpochyby bude dlouhý a náročný boj, můžeme dosáhnout svých strategických cílů. Toho, že afghánský lid neposkytuje útočiště pro al-Káidu, odmítá vládu Talibanu a podporuje legitimní vládu, kterou si sám zvolil,“ řekl ministr.