Palestinci opravují na jihu pásma Gazy rozstřílené tunely

Gaza - Klidu v pásmu Gazy vůbec neprospívá  horečná aktivita na jihu pásma, kde Palestinci opravují rozbombardované tunely vedoucí do Egypta. Jejich zničení je pro Izrael nezbytnou podmínkou příměří, protože kromě jiného se jimi pašují i zbraně. Pro jejich majitele je to ovšem výnosný byznys.

„Ceny zboží z tunelů jsou desetkrát vyšší. Vydělávají na tom lidi na egyptské straně. A pak taky majitelé tunelů,“ říká obyvatel Gazy. Zprovoznění tunelů je nyní pro Palestince velmi důležité, protože po dnech bojů potřebují okamžitou pomoc. „Stavbu tunelů nepovolujeme. Jenže hranice je zavřená. Kde jinde mají lidi shánět jídlo a pití,“ namítá palestinský policista.

Izraelští představitelé tvrdí, že během ofenzivy v pásmu Gazy zničila armáda většinu tunelů, kterými Palestinci do pásma Gazy pašují především zbraně. Teď by tudy ale kromě toho mohlo do pásma Gazy proudit zboží denní potřeby.

Palestinci teď kvůli vratkému příměří raději tunely obnovují, a předpovídají, že by do měsíce mohl být v tunelech plně obnoven provoz. To se ale zřejmě nebude líbit Izraeli, který ve svých podmínkách trvá na zničení tunelů.

Pod hranicí s Egyptem dlouhou 14 kilometrů bylo na 300 tunelů. Mnohé patřily konkrétním majitelům, kteří si dopravou zboží slušně vydělávali. Dozor nad provozem chodeb měl Hamas.