Radovan Karadžić se vyjádří k obžalobě před válečným tribunálem v Haagu

Haag - Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić by se měl před válečným tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu vyjádřit k obžalobě. Někdejší prezident bosenské Republiky srbské čelí obvinění mimo jiné z toho, že se v roce 1995 podílel na povraždění 8 000 Muslimů ve východobosenské Srebrenici. Celkem Karadžić čelí 11 obviněním.

Bývalý bosenský předák byl zatčen v Srbsku po dlouhých třinácti letech a během této doby se stal jedním z nejhledanějších mužů světa. Karadžić se v Bělehradu coby doktor Dragan David Dabič živil jako alternativní léčitel. Zásluhu na jeho dopadení mají srbské úřady. Karadžičovo zadržení a vydání je významným úspěchem spolupráce Srbska s mezinárodním tribunálem. On sám se svým vydáním do Haagu cítí poškozen.

„Americký vyjednavač Holbrook mi slíbil, že když se stáhnu z veřejného života a neohrozím naplnění Daytonských dohod, splní Spojené státy své závazky. To nedodržel. Teď se bojím o svůj život,“ popsal svoji situaci 31. července 2008 před soudním tribunálem.

Vydáno pod