Francouzi zadrželi 9 somálských pirátů

Mogadišo - Francouzské námořnictvo zadrželo v Adenském zálivu dalších devět somálských pirátů. Francie v somálských vodách operuje od loňského dubna. Od té doby už zadržela 57 námořních zločinců. Adenský záliv je pro námořní dopravu jednou z nejnebezpečnějších oblastí. Loni piráti přepadli 111 lodí a 42 z nich unesli.

Zatím není jasné, jak Francouzi se zajatými piráty naloží, zda je postaví před soud ve Francii nebo je předají somálským úřadům.

Kvůli nebezpečí pirátských útoků hlídkují ve vodách v Adenském zálivu lodě několika států. Vody stráží jednotky z Evropské unie, USA, Ruska nebo Číny. Díky tomu se podařilo již několika útokům zabránit, a to i přesto, že území, kde řádí piráti, je velmi rozsáhlé.   

Japonský ministr obrany dnes navíc oznámil, že také jeho země urychleně vyšle do vod poblíž Somálska své lodě, které zde posílí hlídky více než 200 plavidel dalších 14 zemí. Neupřesnil ovšem, kolik lodí vlastně do pirátských vod Japonsko pošle. Protipirátskou misi nicméně musí ještě schválit zdejší parlament.

„Aktivity somálských pirátů jsou velkou hrozbou nejen pro Japonsko ale pro celý svět, je to problém, který musíme urychleně vyřešit,“ uvedl ministr obrany Hamada. Podle něj nyní vláda přezkoumá, kolik jednotek by mělo Japonsko do oblasti vyslat.

Dosud sice nebyla žádná japonská loď unesena, na tři japonská plavidla se nicméně piráti pokusili zaútočit. Nikdo nebyl zraněn.

Od začátku letošního roku došlo v Adenském zálivu již k 11 útokům a dvěma únosům lodí. Celkem piráti zadržují kolem desítky plavidel s asi 210 členy posádek.