Raúl Castro zahajuje v Moskvě novou etapu kubánsko-ruských vztahů

Moskva - O vzájemné spolupráci Kuby a Moskvy bude ode dneška se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem jednat Raúl Castro. První návštěva kubánského komunistického vůdce v Rusku od konce studené války je podle agentur nejnovějším náznakem zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi. Rusko a Kuba mají v plánu podepsat řadu dohod o spolupráci v obchodu, ekonomice, v ropném, finančním a investičním sektoru a rovněž v kulturní a humanitární oblasti. Moskva tak podtrhuje změnu Ruska z ideologického v obchodního partnera ostrova v Karibiku.

„Doufáme, že počínaje touto návštěvou posílíme a upevníme to, čeho jsme už společně dosáhli. Je nezbytné udělat další krok tímto směrem,“ prohlásil Castro v interview pro ruskou televizi.

Raúl Castro, mladší bratr bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra, by se měl s Medveděvem setkat v jeho rezidenci nedaleko Moskvy ve čtvrtek. Šéf Kremlu zavítal na Kubu loni v listopadu. Před Raúlovou návštěvou v Moskvě naposledy Rusko navštívil Fidel Castro v roce 1986, aby se tu zúčastnil sjezdu komunistické strany.

Ruské ropné firmy mají zájem o těžbu ropy u kubánských břehů a ozbrojené síly Ruské federace uvažují o spolupráci s Havanou, pokud jde o systémy protivzdušné obrany. Kreml však usiluje o to, aby byly budoucí rusko-kubánské vztahy budovány na tržním základě. Znamená to, že se štědrými zvýhodněnými půjčkami a dotacemi, které Rusko poskytovalo svému karibskému spojenci za komunismu, je konec.

Vydáno pod