Žáci na Slovensku dostanou nové vysvědčení, školy ho kritizují

Bratislava - Slovenští žáci a studenti dostanou zítra vysvědčení podle nového známkovacího modelu. Poprvé tak sami na sobě pocítí reformu, kterou naordinovala vláda. Potíž je v tom, že školy dostaly formuláře na poslední chvíli a nestíhají.

Čas vysvědčení, který většinou stresuje školáky, je nyní na Slovensku stresujícím spíš pro učitele. Ministerstvo školství totiž jen měsíc před vydáváním vysvědčení oznámilo školám, že ruší tradiční slovní hodnocení. Známky mají dostat i prvňáci. Nové formuláře pro vysvědčení navíc do mnoha škol dorazily až dnes.

„Dávám příkaz oběma svým zástupkyním. Dnes v noci budou přepisovat vysvědčení žákům prvního stupně i gymnázia, aby je zítra odevzdaly podle nařízení pana ministra,“ popsala situaci ředitelka školy pro nadané děti Jolana Laznibatova.

Známkovat prvňáky po prvním pololetí je kruté a tříslovné hodnocení, které ministerstvo navrhuje jako alternativu, práci žáka nezhodnotí, kritizují učitelé. Školy proto spolu s novým vysvědčením žákům rozdají i papíry se slovním hodnocením.

Rušení tradičního slovního hodnocení se nelíbí ani jednomu z autorů školské reformy. „Je to formalizace a nevyjadřuje to, co jsme původně v reformě chtěli,“ říká poradce ministerstva školství Miron Zelina.  

V mnoha rodinách si tak zítra budou lámat hlavu nad tím, jaké známky jejich dítě vlastně dostalo. Ministerstvo školství však nemusí být na pochybách - u většiny slovenských pedagogů propadá.