Na severovýchodě Konga bylo nalezeno 100 obětí ugandských rebelů

Rumangabo (Kongo) - Nejméně 100 mrtvých těl dnes bylo nalezeno na severovýchodě Konga. Jde zřejmě o oběti ugandských rebelů z Armády božího odporu (LRA) z 16. ledna. Řádění povstalců LRA v severovýchodním Kongu a jeho okolí si tak za poslední měsíc vyžádalo už přes 900 mrtvých.

Spojené síly Ugandy, Konga a jižního Súdánu začaly koordinovaný útok proti LRA 14. prosince poté, co vůdce rebelů Joseph Kony už poněkolikáté nepodepsal dohodu o příměří s ugandskou vládou. Konyho se však africkým armádám zatím nepodařilo dopadnout a povstalci na ofenzivu odpověděli masakry civilistů v zemích sousedících s Ugandou.

Naděje na účinný zásah proti ugandským rebelům se objevila v polovině ledna, když východokonžští tutsijští povstalci oznámili zastavení bojových akcí proti armádě a vyslovili se pro svou integraci do konžských vojsk. Dnes však tyto plány ochably, neboť ve východokonžské provincii Severní Kivu byl kvůli nejasnostem zrušen začleňující ceremoniál a členové povstaleckého Národního kongresu na obranu lidu (CNDP) odjeli z místa s podrážděnou náladou. Hnutí CNDP, které čítá zhruba 4000 mužů, je navíc rozděleno na několik frakcí, které podporují různé velitele, a není tedy jasné, jaký přínos by ve skutečnosti jeho spolupráce s armádou přinesla.

Na východě Konga minulý týden vznikla ještě další fronta, na které se snaží konžská armáda společně s vojskem Rwandy zakročit proti rwandským hutuským milicím. Mezinárodní organizace však upozorňují, že zvýšená míra násilí v oblasti jen dramaticky zhorší již tak vážnou humanitární situaci.

Kosterní pozůstatky
Zdroj: ČT24