Putin v Davosu: Zbrojení není řešení

Davos (Švýcarsko) - Zvyšováním výdajů na zbrojení a další militarizací není podle Vladimira Putina ruského premiéra možné řešit globální ekonomickou krizi. Ruský premiér to prohlásil na začátku světového ekonomického fóra v Davosu. Dodal, že očekává konstruktivní spolupráci s novou americkou administrativou na zmenšování dopadů ekonomických problémů. Jeho vystoupení se neslo ve smířlivém duchu vůči Západu.

„Očekáváme od všech našich partnerů v Evropě, Asii i USA, zvláště od nové americké administrativy, že projeví zájem o zvýšení spolupráce při potírání ekonomické krize a napětí ve světě,“ prohlásil Putin. „Militarizace nepomůže vyřešit problémy. Jsme proti zvyšování výdajů na vojenské účely,“ zdůraznil ruský premiér. Agentura Reuters ale připomíná, že právě v letech, kdy Putin vykonával funkci ruského prezidenta, vzrostly ruské výdaje na zbrojení velmi výrazně.

Dnes ráno Rusko oznámilo, že pozastavuje přípravu rozmístění taktických raket Iskander v Kaliningradské oblasti v nejzápadnější části země, které mělo být odpovědí na plánovaný vznik objektů americké protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Washington, NATO i český ministr Karel Schwarzenberg změnu ruských plánů uvítali.

Putin označil finanční krizi za dokonalou bouři

Globální finanční krizi Putin označil za „dokonalou bouři“, jejíž ničivé síly se po celém světě znásobily. Současně vyzval ekonomické rivaly ke spolupráci při hledání únikové cesty. Z krize sice přímo neobvinil Spojené státy, poukázal však na to, že američtí delegáti v Davosu ještě před rokem zdůrazňovali stabilní základy americké ekonomiky. „Investiční banky, pýcha Wall Street, dnes fakticky přestaly existovat,“ dodal. Politici i ekonomové by podle Putina měli být na podobné krize neustále připraveni, protože jsou nevyhnutelné jako ruská zima.