Australan hodil čtyřletou dceru z mostu, ta zemřela

Melbourne - Australský otec tří dětí hodil nejmladší z nich, čtyřletou dceru, z 60 metrů vysokého mostu West Gate v Melbourne do vody. Dítě vylovila přivolaná říční policie, holčička však byla v kritickém stavu a po převozu do nemocnice zemřela. Muž, který měl rozpory s manželkou, byl zatčen pro vraždu a hrozí mu doživotí. Před soudem však zatím nestanul, protože k tomu není psychicky způsobilý a má podle místních médií sebevražedné sklony. Tragédie šokovala celou Austrálii.

Podle výpovědi svědků zastavil 35letý muž s autem v polovině mostu, vystoupil, vytáhl z vozu holčičku a hodil ji přes zábradlí do vody. Most je v těchto místech asi 58 metrů nad hladinou. Zbývající dva sourozenci holčičky, chlapec a děvče ve věku šesti a osmi let, zůstali v autě a s otcem pak odjeli dál, řekl médiím inspektor Steve Clark.

Svědci okamžitě zalarmovali říční policii, která do deseti minut dítě našla a dostala z vody. Vrtulník pak holčičku v kritickém stavu převezl do Královské dětské nemocnice, kde ale zemřela. „Dítě utrpělo rozsáhlá poranění neslučitelná s životem. Resuscitační snahy záchranářů zůstaly bez výsledku,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí záchranné služby Paul Bentley.

O hodinu později policie muže zadržela před melbournským soudem, kam dojel se svými dvěma staršími dětmi. Podle Clarka došlo ve středu před rodinným soudem k hádce mezi otcem a matkou dětí; soud jejich problémy řeší. Muž byl obviněn z vraždy a od pořádkové policie případ převzali detektivové z oddělení vražd, napsala agentura AP. Maximální trestní sazba za vraždu je v Austrálii doživotní vězení.

Podle australských médií je pravděpodobné, že v době činu seděli v autě i dva bratři čtyřleté holčičky. „Jsou to strašné okolnosti,“ řekl reportérům inspektor Clark. „Často si myslíte, že už jste viděli všechno, ale není to tak.“ Obě děti jsou nyní s matkou.