Stávka německých železničářů velkou škodu nenapáchala

Berlín - Příměstskou dopravu v devíti velkých německých městech dnes zasáhla první letošní železniční stávka. Podle Deutsche Bahn i odborů jsou ale omezení v dopravě malá, stávky se zúčastnilo 300 lidí. Výstražnou stávkou si chtěly dvě největší železniční odborové organizace Transnet a GDBA vynutit lepší pracovní podmínky a zvýšení mezd pro své členy. Stávka oficiálně začala ve 4:30 a měla by trvat do pozdního odpoledne, ale například v Mnichově oficiálně skončila už o půl osmé. Vlaky zřejmě budou nabírat zpoždění ještě několik hodin po ukončení protestu. České dopravy se stávka také částečně dotkne, mezinárodní vlaky mohou být zpožděné zejména na trase Praha-Norimberk.

Transnet a GDBA, které sdružují zhruba 130 tisíc zaměstnanců, chtějí dosáhnout desetiprocentního zvýšení mezd i úpravu pravidel pro stanovování pracovní doby - požadují například 12 volných víkendů. Dráha odborářům nabízí jednoprocentní navýšení v letošním a příštím roce. Odborové svazy zaměstnavateli vytýkají, že není schopen předložit přijatelný návrh. Vyjednávání o kolektivní smlouvě má pokračovat v pátek.

Na jihu Německa byly spoje v regionální a dálkové meziměstské přepravě zrušeny jen v jednotlivých případech a na celoněmecké úrovni bylo celkově zaznamenáno jen málo omezení. Deutsche Bahn se snaží držet zpoždění a rušení spojů na co nejnižší úrovni, ale mnoho Němců i tak dnes nezvládalo dorazit včas do zaměstnání. Mezi nejpostiženější aglomerace patří Norimberk, kde do stávky vstoupilo 150 posunovačů, průvodčích a pomocných sil. V Mnichově přerušilo práci 60 železničářů. Některé vlaky z Norimberku do Mnichova, Hamburku a Karlsruhe nejely podle grafikonu. Několik zaměstnanců DB dočasně stávkovalo ve velkých městech, jako jsou Berlín, Hamburk, Kolín nad Rýnem, Düsseldorf a Brémy, a také v Saalfeldu a Magdeburgu na východě. Například v Hamburku však práci zastavili jen pracovníci cestovního centra, kteří mimo jiné vydávají jízdenky.