Afghánistán si v srpnu zvolí nového prezidenta

Kábul - Afghánistán zná termín prezidentských voleb, občané budou podruhé svobodně volit hlavu státu 20. srpna. Mezinárodní volební komise vybrala datum před začátkem muslimského svatého měsíce ramadánu. Afghánský prezident Hamíd Karzáí chce znovu kandidovat, ale jeho popularita poslední dobou klesá - nejen doma, ale i na Západě.

Budou to druhé prezidentské volby od svržení režimu radikálního Talibanu v roce 2001. Karzáího popularita kvůli rozsáhlé korupci na vládních úřadech a rostoucímu nebezpečí útoků ozbrojenců Talibanu klesá. Příslušníci Talibanu prakticky každý den napadají pozice vládních jednotek i mezinárodních vojenských sil působících v zemi. Karzáího kritizuje i Washington a představitelé NATO, kteří požadují, aby ústřední afghánská vláda skoncovala s pašeráky drog.

Vedení Severoatlantické aliance vyjádřilo nad zvoleným datem uspokojení, protože jí poskytne dostatek času k rozmístění vojenských posil, jež pomohou zajistit hlasování.

„Zvolené datum dává NATO dostatek času, aby se adekvátně připravilo na podporu afghánské vlády při zajištění bezpečnosti voleb,“ uvedl mluvčí aliance James Appathurai. Hlavní zabezpečovací role ale podle něj zůstane na afghánských vojácích a policii, které NATO podpoří alespoň logisticky. Severoatlantická aliance má nyní v Afghánistánu kontingent s 55 000 muži.

Americký prezident Barack Obama chce kvůli volbám téměř zdvojnásobit počet amerických vojáků v Afghánistánu z nynějších 36 000 na více než 60 000. Evropské státy se však k výraznému zvyšování počtu vojáků stavějí spíše vlažně. S nabídkou zatím přišlo pouze Německo a Finsko.

Afghánská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod