Texas a Japonsko popravily pět vrahů

Houston (USA)/Tokio - V americkém Texasu a ve třech japonských městech byla v noci na dnešek doba poprav. V Texasu byl smrtící injekcí popraven muž za čtyřnásobnou vraždu, v Japonsku, kde se popravuje oběšením, šlo rovněž o vrahy. USA a Japonsko jsou jediné dvě vysoce vyspělé průmyslové země, kde ještě existuje a je vykonáván trest smrti. Jde o čtvrtou popravu od počátku letoššního roku v Texasu, který od roku 1976 popravil 427 lidí. Do 12. února zde mají být smrtící injekcí popraveni čtyři další odsouzenci. Japonsko za loňský rok popravilo 15 lidí, poslední dva usvědčení vrazi byli pověšeni v říjnu.

V Texasu popravený 41letý muž byl již v roce 1998 usvědčen a odsouzen za to, že o dva roky dříve zastřelil svou přítelkyni, její dvě děti a mladíka, který se mu v tom snažil zabránit. Přestože během odvolacích řízení soudy různé úrovně opakovaně konstatovaly nekompetentnost odsouzencova obhájce, což by otevíralo možnost na změnu trestu s ohledem na pachatelovu zřejmou duševní pomatenost, odvolací federální soud v Houstonu nakonec potvrdil původní rozsudek.

V Japonsku byli čtyři odsouzenci pověšeni ve věznicích v Tokiu, Nagoji a Fukuoce. Pokyn k popravě vydal ministr spravedlnosti Eisuke Mori. Podle japonského práva se odsouzení dozvídají o termínu popravy nanejvýš dvě hodiny před jejím uskutečněním a rodiny popravených dokonce až následně. To vyvolává značné protesty ochránců lidských práv, stejně jako pověstně drsné poměry v japonských věznicích.

Vydáno pod