Klimatické změny přinesly Austrálii největší vedra za sto let

Sydney - V Jižní Austrálii teplota šplhá nad všechny známé rekordy a očekávají se tu největší horka za posledních 100 let. Rtuť teploměru stoupá až k padesáti stupňům Celsia, a o víc než dvacet stupňů tak překračuje dlouhodobé letní průměry. Vzduch se neochladí ani v noci - nejnižší teploty se pohybují kolem třicítky a převážná většina stanic v těchto dnech zaznamenává své nejteplejší dny za celou dobu pozorování.

Vlna veder je přitom teprve na svém začátku a bude pokračovat nejméně do konce týdne. Město Adelaide se proměnilo v rozpálenou pec a jen o málo chladnější rána pomáhají horko lépe snášet v 600 km vzdáleném Melbourne. Extrémně teplé počasí na jihu Austrálie již způsobilo přerušení dodávek elektřiny do více než 140 tisíc domácností a zmatek na železnici, když se v horku zkroutily koleje. Vlna veder zasáhla i tamní tenisové Australian Open, kde pořadatelé v posledních dvou dnech odložili všechna venkovní utkání.

Podle australské vlády jsou vedra důsledkem klimatických změn. „Jedenáct z nejteplejších roků historie přišlo v posledních dvanácti letech a také zaznamenáváme, zejména v jižní části Austrálie, méně dešťových srážek,“ říká ministryně pro klimatické změny Penny Wongová s tím, že vedra jsou přesně takovým počasím, před nímž vědci varovali.

Ve státě Jižní Austrálie byl vyhlášen zákaz rozdělávání ohně, aby se zabránilo rozsáhlým požárům. Přesto již několik menších požárů propuklo. Zdravotníci obyvatelům doporučují nevycházet ven, používat klimatizaci a hodně pít.