Generála Sikorského nikdo neotrávil, neudusil ani nezastřelil

Varšava - Jedna z největších záhad polské historie má zřejmě své řešení. Podle badatelů, kteří zkoumali ostatky Wladyslawa Sikorského, nebyl bývalý polský exilový premiér z II. světové války zavražděn, jak se po desetiletí spekulovalo. Vědecká analýza zjistila, že Sikorski zemřel na následky mnohačetných poranění, když se jeho letadlo zřítilo do Gibraltaru.

Spor o příčiny smrti polského exilového premiéra po dlouhá desetiletí rozdělovala politiky, historiky i veřejnost. Soudní znalci teď věří, že už pravdu znají. Podle zprávy a důkazů, které zveřejnil polský Úřad národní paměti v Krakově, generál nebyl uškrcen, zastřelen či jinak zavražděn. Jeho smrt způsobila mnohačetná zranění po pádu letadla nad Gibraltarem. Sikorski měl polámaná žebra, končetiny, těžký úraz hlavy a další úrazy.

„Ke smrti došlo v důsledku zranění mnoha orgánů po velmi silném úderu. Není pochyb o tom, že jde o zranění typická pro letecké katastrofy,“ potvrdil lékař Tomasz Konopka.

Kvůli vyšetřování vědci exhumovali Sikorského ostatky z krakovské katedrály loni v listopadu. Zkouškou DNA také potvrdily, že patří skutečně jemu.

Polským ministerským předsedou byl Wladyslaw Sikorski už ve 20. letech. Za II. světové války pak vedl exilovou vládu a byl velitelem polských vojsk. Obhajoval zájmy země v zahraničí a zajímal se také o osud polských zajatců, které povraždil Sovětský svaz. I proto se po léta spekulovalo, že mohl být odstraněn záměrně. Generál zahynul při zřícení britského letadla, řízeného českým pilotem, na Gibraltaru v roce 1943.

Zbývá vyvrátit ještě jednu teorii, že někdo zaútočil na Sikorského letadlo. Odpověď na tuto otázku by mohly dát dokumenty, které jsou uloženy v Británii a v Rusku. Podle spekulací mohl za útokem na letadlo stát sovětský diktátor Stalin, podle druhé teorie Winston Churchill a podle nejnovější mohla být nehoda dílem nespokojených polských důstojníků.