Nehodu, při které v Rakousku zemřela Češka, pravděpodobně zavinili vojáci

Korneuburg - Rakouská policie i armáda šetří dopravní nehodu, při níž minulý týden zemřela 32letá Češka. Žena uhořela v autě při srážce sedmi vozidel na dálnici A22 nedaleko nedaleko dolnorakouského Korneuburgu. Pozornost médií a úřadů přitáhlo svědectví, že havárii způsobili vojáci, kteří vedle dálnice odpalovali dýmovnice.

Pár dní po nehodě se objevila šokující zpráva, podle které účastníci neštěstí vypověděli, že ztratili orientaci v mlze, která přicházela z vojenského prostoru vedle dálnice. Tam vojáci v té době cvičili s dýmovými granáty. „Vyšetřujeme, zda tato okolnost mohla snížit viditelnost na dálnici a způsobit tuto dopravní nehodu,“ uvedl státní zástupce v Korneuburgu Friedrich Köhl.

Jestli tragickou nehodu způsobil dým z výcvikového prostoru, zjistí až probíhající vyšetřování. Podle předběžných závěrů ale vyplývá, že armáda porušila bezpečnostní předpisy. „Stanovují minimální vzdálenost 300 metrů mezi místem cvičení a nejbližším prostorem, kde se pohybují lidé. Ta nebyla dodržena,“ informoval mluvčí rakouského ministerstva obrany Peter Barthou.

Vojáci cvičili asi 260 metrů od místa havárie, při které zahynula matka šestileté holčičky - Ukrajinka s českým občanstvím, která žila ve Znojmě.

Vyšetřovatelé prověřují také spekulace, že velitelé zakázali přítomným vojákům poskytnout zraněným lidem pomoc. Třetina vyslechnutých vojáků pochopila rozkaz nadřízených právě takto, třetina ale mluvila o zdůvodnění velitele, že na místě jsou již profesionální záchranáři a vojáků tam není zapotřebí. Zbývající třetina se k věci nevyjádřila, napsal server Wienweb.

Zda bude vůči třem důstojníkům rakouské armády vedoucím výcvik vzneseno obvinění ze zabití z nedbalosti, zatím není jisté.

Vydáno pod