Bývalý špion CIA Nicholson prý „pracoval“ i z vězení

Washington - Bývalý důstojník americké výzvědné služby CIA Harold Nicholson, který byl v roce 1997 odsouzen ke 23 letům kvůli prodeji tajných informací Rusku, se údajně snažil "pracovat" i z vězeňské cely. Ve čtvrtek byl spolu s ním podle světových agentur ze spiknutí, praní peněz a špionáže obviněn i jeho syn.

Nicholson se prý pokoušel ze své cely ve vězení v Sheridanu ve státu Oregon předávat vzkazy do Ruska prostřednictvím dalších vězňů a svého syna Nathana. Nathan během cest na Kypr, do Mexika a do Peru vydělal pro svého otce za jeho špionáž v minulosti dodatečně desítky tisíc dolarů a Rusku předal další informace.

Úřady Nicholsonovi povolily, aby si svůj trest odpykával ve věznici v Oregonu, nablízku rodině. „Blízkosti své rodiny využil k tomu, aby nadále udržoval kontakty se zemí, pro níž byl dříve špionem, za což byl odsouzen,“ uvedl v prohlášení ministerstva spravedlnosti agent FBI David Ian Miller.

Harold Nicholson pracoval pro CIA po celém světě v oboru kontrašpionáže. Specializoval se na operace proti zahraničním zpravodajským službám, včetně těch sovětských a později ruských. V roce 1997 přiznal, že Rusku prodal tajné dokumenty obsahující například informace o důstojníkovi CIA, který měl být vyslán do Ruska.