Chávez a Castro vzkázali Obamovi, aby vrátil Guantánamo Kubě

Belém (Brazílie)/Havana - Venezuelský prezident Hugo Chávez ve čtvrtek vzkázal svému americkému kolegovi Baracku Obamovi, aby vrátil vojenskou základnu Guantánamo Kubě. Podle agentury Reuters přivítal, že Obama chce zavřít tamní věznici pro osoby podezřelé z terorismu. Vrácení Guantánama požaduje i bývalý kubánský prezident Fidel Castro.

Vztahy mezi Venezuelou, blízkým spojencem Kuby, a Spojenými státy jsou dlouhodobě napjaté. Hugo Chávez patřil k nejhlasitějším kritikům bývalého prezidenta George Bushe, nicméně nevylučuje, že za Obamy by se vztahy Venezuely a USA mohly zlepšit.

„Nyní by měl (Obama) vrátit Guantánamo Kubáncům, protože to je kubánské území,“ řekl Chávez na Světovém sociálním fóru v Brazílii, které je alternativou ke Světovému ekonomickému fóru ve švýcarském Davosu. „Udržovat vojenskou základnu na Kubě proti vůli jejího lidu narušuje ty nejzákladnější principy mezinárodního práva,“ napsal k tomu bývalý kubánský prezident Fidel Castro ve čtvrtek na vládní internetové stránce www.cubadebate.cu. „Nerespektování vůle Kuby je arogantním jednáním a zneužitím obrovské síly vůči malé zemi,“ dodal. Podobná obvinění slyšelo i deset předchozích amerických prezidentů od roku 1959, kdy se Castro dostal k moci, poznamenala agentura AP.

V červnu 1898 na Guantánamu zakotvila americká námořní pěchota, aby podpořila boj Kubánců proti španělské nadvládě. Podle americko-kubánské dohody z 23. února 1903 Kuba pronajala Spojeným státům zátoku Guantánamo, za což USA platí roční poplatek. Kubánský komunistický režim od roku 1960 peníze odmítá a neinkasuje. USA zde věznici pro lidi podezřelé z terorismu zřídily v roce 2002. Smlouva o pronájmu Gauntánama zůstává v platnosti, dokud ho jak Kuba, tak Spojené státy nevypoví, nebo dokud jej USA samy neopustí.

Krátce poté, co se minulý týden ujal prezidentského úřadu, nařídil Obama do roka kontroverzní věznici Gauntánamo zavřít. Jde o rozchod s politikou Bushovy administrativy.

Hugo Chávez
Zdroj: ČT24
Vydáno pod