Americký Senát schválil zákon o zdravotním pojištění pro děti

Washington - Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, díky kterému bude moci z veřejného zdravotního pojištění čerpat více dětí než doposud. Nové náklady pro státní kasu má vyrovnat zvýšení daní na cigarety a další tabákové výrobky. Dnes o tom informují světové agentury. Zpřístupnění zdravotní péče všem Američanům je jedním ze slibů nového prezidenta Baracka Obamy.

Veřejné zdravotní pojištění má nyní ve Spojených státech asi 7,4 milionů dětí, podle nového zákona by ho mohlo využívat celkem 11 milionů dětí. Zvýšení daně na tabákové výrobky by mělo během příštích čtyř a půl let přinést 32,8 miliardy dolarů. Nicméně i nadále bez zdravotního pojištění v USA zůstane asi pět milionů dětí.

Sněmovna reprezentantů nedávno schválila podobný návrh zákona, obě komory nyní budou muset vyřešit rozdílnosti, pak normu bude moci podepsat prezident Obama. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová řekla, že očekává, že tato komora schválí konečnou podobu zákona příští týden.

Bývalý prezident Goerge Bush podobný zákon dvakrát vetoval - a to i přesto, že ho podporovali jak demokraté, tak republikáni.