Ani včerejší stávka nedonutila Sarkozyho změnit politiku

Paříž - Ani včerejší stávka ve Francii neodradila francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude dál prosazovat opatření na podporu francouzského hospodářství proti ekonomické krizi. Ve čtvrtek přitom proti Sarkozyho politice protestovalo až 2,5 milionu Francouzů.

Odbory, které se dohodly na stávce a svolaly demonstranty, označily včerejší akci za velmi úspěšnou. I když se údaje o počtu manifestantů rozcházejí - policie hovoří o více než milionu lidí, zatímco odbory o 2,5 milionu - i tak jde o největší protestní shromáždění za dobu, co je Sarkozy prezidentem.

I přesto ale zřejmě nebude mít stávka ze strany politiků velkou odezvu. Sarkozy včera oznámil, že projev znepokojení demonstrantů považuje za legitimní, dodal ale, že protesty nesouvisí s jeho politikou, nýbrž s hospodářskou krizí, „která nemá obdoby“.

Prezident se nicméně s odbory setká na počátku února na dlouho plánované schůzce. Zde by mohlo dojít na diskusi o požadavcích, které odbory přednesly během včerejší stávky. Pracující chtějí především záruky, že nepřijdou o zaměstnání, chtějí také přijetí opatření ke zvýšení kupní síly domácností.