Naděje pro Zimbabwe: Opozice bude vládnout s prezidentem Mugabem

Harare - V Zimbabwe se snad blýská na lepší časy - země bude mít novou vládu. Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) přistoupilo na společnou vládu se stranou prezidenta Roberta Mugabeho. Začne tak platit odkládaná dohoda o dělbě moci. Vůdce opozice Morgan Tsvangirai by se měl stát premiérem. Vláda musí urychleně začít řešit ekonomickou a humanitární krizi v zemi, která je zmítána hyperinflací a epidemií cholery.

MDC tak na schůzi svého vedení podpořilo postoj předsedy Tsvangiraie. Měla by se tím otevřít cesta k naplnění zářijové dohody o sdílení moci a vytvoření společné vlády. Tomu doposud bránily spory o rozdělení vládních křesel.

Regionální lídři v poslední době zvyšovali tlak na to, aby byla dohoda konečně naplněna. Jihoafrický prezident Kgalema Motlanthe dnes řekl, že jeho země je připravena pomoci obnově Zimbabwe, jakmile se dohoda naplní. Vytvoření společné vlády pozorovatelé označují za cestu z ekonomické a humanitární krize.

Zimbabwská měna je kvůli nejvyšší inflaci na světě téměř bezcenná a vláda ve čtvrtek oznámila, že obyvatelům umožní používat i zahraniční měny, se kterými se na černém trhu beztak již dlouho obchoduje. Více než polovina Zimbabwanů je závislá na zahraniční potravinové pomoci a situaci navíc komplikuje i epidemie cholery. Na nemoc podle dnešních informací agentury Reuters zemřelo 3 161 lidí a 60 401 osob se jí nakazilo. Šedesát tisíc lidí bylo přitom číslo, které Světová zdravotnická organizace (WTO) při srpnovém vypuknutí epidemie označovala za „nejhorší scénář“.