Rusko dá Kubě obilí, půjčí jí peníze a podepsalo s ní tři desítky obchodních dohod

Moskva - Pětadvacet tisíc tun obilí za sedm milionů dolarů dostane Kuba od Ruska jako nevratnou humanitární pomoc. Moskva poskytne Kubě i úvěry v celkové výši 44,5 milionu dolarů, které mají pomoci financovat dovoz ruských výrobků. Podrobnosti o třech desítkách dohod uzavřených během kremelské schůzky prezidentů Dmitrije Medveděva a Raúla Castra nebyly zveřejněny, dříve se ale hovořilo o zájmu ruských firem o těžbu ropy u kubánských břehů a o možné vojenské spolupráci v oblasti protivzdušné obrany.

Humanitární pomoc má Kubáncům pomoci vyřešit problém s nedostatkem potravin v regionech postižených loňskými hurikány a podle ruského vicepremiéra Igora Sečina by mohla vzrůst až na 100 tisíc tun obilí.

Jde o první návštěvu nejvyššího kubánského představitele v Rusku po 24 letech. Havana a Moskva se opět sbližují po několikaleté pauze způsobené rozpadem Sovětského svazu. Vzájemný obchod za 11 měsíců loňského roku dosáhl 239 milionů dolarů, tedy o čtvrtinu více než v předchozím roce. Za hlavní úkol nynějších jednání ruská strana označovala právě rozšíření hospodářské a obchodní spolupráce. Medveděv a Castro dnes v Kremlu hovořili o „strategickém partnerství“.

V minulosti Moskva kubánského spojence štědře dotovala. S rozpadem Sovětského svazu vztahy ochladly a Rusko v rámci uvolňování vztahů se Spojenými státy a také kvůli finančním potížím dokonce zrušilo své vojenské základny na Kubě. Rusko se ale v posledních letech opět snaží vrátit do Latinské Ameriky. Hlavním partnerem na kontinentu se však jeví na ropu bohatá Venezuela, jejíž levicový prezident Hugo Chávez nakupuje ruské zbraně za miliardy dolarů.