Požár v keňském obchodním domě zabil nejméně 25 lidí, desítky se pohřešují

Nairobi - Nejméně 25 lidí přišlo o život a další desítky se pohřešují po středečním požáru obchodního domu v keňském hlavním městě Nairobi. Prohledávání téměř úplně zničené budovy mohlo začít až dnes, protože hrozilo nebezpečí, že se zbytky stavby zřítí. Příčina požáru se zatím vyšetřuje, úřady naznačily, že by jej mohl způsobit zkrat v elektrickém obvodu.

Požár v obchodním domě společnosti Nakumatt vypukl ve středu odpoledne, kdy byly obchodní centrum i okolní ulice plné lidí. Hasiči s plameny bojovali několik hodin. Firma pohřešuje pět ze 103 zaměstnanců, kteří byli v době požáru v budově. Prohlásila také, že stav jejího obchodního domu byl v souladu s požárními předpisy.

Podle informací Červeného kříže bylo pohřešováno 47 osob, včetně těch, jejichž smrt již byla potvrzena. Většina mrtvých těl je spálena k nepoznání, jeden muž zahynul po skoku z horních pater domu, když se požáru snažil uniknout.

Keňská média ale již kritizovala reakci hasičů, kteří podle nich dorazili pozdě a v nedostatečném počtu. Městu jako Nairobi s odhadovaným počtem tří milionů obyvatel slouží jedna hasičská stanice, která je umístěna blízko hlavní obchodní čtvrti, kde jsou obzvláště velké dopravní zácpy.

Vydáno pod