Novým gruzínským premiérem je Gilauri, jeho předchůdce rezignoval ze zdravotních důvodů

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili jmenoval dosavadního ministra financí Niku Gilauriho novým premiérem. Stalo se tak poté, co dnes ze zdravotních důvodů podal po třech měsících ve funkci demisi dosavadní předseda vlády Grigol Mgaloblišvili. Ten byl do čela vlády jmenován 1. listopadu po reorganizaci kabinetu, kterou prezident Michail Saakašvili nařídil po srpnové vojenské porážce gruzínské armády v boji s Ruskem o separatistickou Jižní Osetii.

Mgaloblišvili byl čtvrtým ministerským předsedou od nástupu Saakašviliho k moci v roce 2003. Gruzínská média se zmiňovala o sílící roztržce mezi Mgaloblišvilim a Saakašvilim, který údajně nebyl s prací předsedy vlády spokojen. Pětatřicetiletý kariérní diplomat se kromě toho v Německu podrobil léčbě ledvin a jeho zdravotní stav není dobrý.

„Podle lékařů potřebuji další dva měsíce intenzivní léčby,“ řekl Mgaloblišvili. „Gruzie si nemůže dovolit mít premiéra, který není v dobré formě.“ Třiatřicetiletého Gilauriho sám navrhl jako svého nástupce.