50. výročí ETA: Jsme neporazitelní a boj za nezávislost Baskicka nevzdáme

Madrid - Přes citelné rány, které jí v posledních letech zasadila policie, je baskická separatistická organizace ETA neporazitelná a bude všemi prostředky bojovat za nezávislost Baskicka. Skupina to uvedla v prohlášení, které dnes k 50. výročí jejího založení zveřejnil list Gara. Proti tomuto cíli ale podle ETA stojí "nepřátelské státy", jimiž myslí Španělsko a Francii, které neprokazují sebemenší ochotu nezávislost připustit. Boj ozbrojené organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) už připravil o život přes 800 lidí.

Prohlášení bylo zveřejněno měsíc před regionálními volbami v Baskicku, které se budou konat 1. března. Budou z nich vyloučeny separatistické strany odmítající odsoudit násilí, především politické křídlo ETA, strana Batasuna.

Samostatný baskický stát by se měl podle ETA skládat ze čtyř španělských provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a tří francouzských provincií Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). „Zatím musíme pokračovat v boji všemi svými silami a všemi prostředky,“ uvádí dál ETA. To podle agentur svědčí o tom, že se připravuje na další útoky. ETA „vychází z lidu a z lidu se po desetiletí bez ustání obnovuje. Proto je neporazitelná. Dnes stejně jako před 50 lety španělské vlády říkají, že ETA je na pokraji zániku. Některé věci se za 50 let změnily jen málo,“ napsali její současní vůdci.

ETA obnovila útoky v polovině roku 2007 po patnáctiměsíčním příměří, když ztroskotaly mírové rozhovory se španělskou socialistickou vládou. Ta poté vůči organizaci zaujala velmi tvrdý postoj a odmítá s ní vyjednávat. Od ukončení příměří ETA zabila šest osob. 

Skupinu ETA založili 31. července 1959 nacionalističtí studenti inspirovaní marxismem-leninismem. První vražedný atentát spáchala skupina v roce 1968.