Američtí republikáni si poprvé zvolili předsedou černocha

Washington/New York - Američtí republikáni si poprvé v historii zvolili do svého čela černošského politika. Bývalý zástupce marylandského guvernéra Michael Steele, který se dnes ve Washingtonu stal předsedou celostátního výboru strany, má provést republikány obdobím po prohraných prezidentských a kongresových volbách. Zároveň bude tváří republikánů v době, kdy v Bílém domě poprvé zasedl černošský prezident.

O předsednickou funkci soupeřilo šest kandidátů, včetně dosavadního šéfa Mika Duncana. Do finále se vedle Steelea dostal jen předseda republikánské organizace v Jižní Karolíně Katon Dawson, kterému pravděpodobně ublížil fakt, že ještě donedávna vedl společenský klub určený výhradně bělošským členům.

Steele je považován za skvělého řečníka, který má předpoklady přesvědčovat o republikánské politice širší veřejnost, zejména černoškou a hispánskou menšinu, obyvatele předměstí a další rychle rostoucí skupiny obyvatelstva, jež se Republikánské straně dosud vyhýbaly. Řada republikánských konzervativců ovšem přijímá s jistou nevolí, že ho provází pověst umírněného politika.

„Nevěřil jsem, že tento den někdy nastane,“ prohlásil bezprostředně po zvolení padesátiletý Steele, který má za sebou studia na katolickém semináři i neúspěšnou kandidaturu do Kongresu. Steele vyzval k jednotě strany a slíbil, že republikánskou politiku přivede do každé čtvrti a každé americké komunity.

Vydáno pod