Rusko rozmístí své rakety u Kaliningradu jen jako odpověď na americký štít

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Moskva rozmístí své rakety Iskander v blízkosti hranic s Polskem jen v případě, že Spojené státy budou pokračovat ve svém plánu rozmístit v Evropě prvky svého protiraketového štítu. Rusko také zopakovalo, že je připraveno spolupracovat s USA a evropskými zeměmi na společné analýze raketových hrozeb.

Prohlášení ruského ministerstva obrany následovalo po dřívějších spekulacích, že Rusko odstoupí od své hrozby rozmístit své rakety nedaleko polských hranic jako odpověď na budování prvků americké protiraketové obrany v Polsku a Česku.

Ruské ministerstvo zdůraznilo, že Rusko své rakety rozmístí u Kaliningradu jedině v případě, že nynější americká vláda bude pokračovat v plánech Bushovy administrativy na vybudování protiraketových zařízení v Polsku a Česku. Totéž před pár dny prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Spojené státy a Rusko mají šanci dosáhnout skutečného průlomu ve vzájemných vztazích, když budou spolupracovat v oblasti protiraketové obrany. V pátek to řekl předseda branného výboru amerického Senátu Carl Levin. Zdůraznil své přesvědčení, že nově zvolený americký prezident Barack Obama a jeho vláda mají velmi vážný zájem na rozvoji spolupráce s Moskvou v této oblasti.

„Existuje značný potenciál pro opravdový průlom v našich vztazích s Ruskem, které potřebují posílit. Jeden z našich nejsilnějších společných zájmů spočívá v hrozbě, kterou představuje Írán, pokud by se dostal k jaderným zbraním,“ prohlásil Levin.

Spolupráce mezi Spojenými státy a Ruskem v oblasti protiraketové obrany by podle demokratického senátora mohla změnit celou dynamiku vztahů mezi světem a Íránem. Levin řekl, že soukromě hovořil s poradci prezidenta Obamy, jakož i s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, a že jsou myšlence širší spolupráce s Ruskem v protiraketové obraně nakloněni.

Kresba Štěpána Kotrby pro internetový deník Britské listy - ww.blisty.cz
Zdroj: www.blisty.cz/Štěpán Kotrba