Volby v Iráku proběhly pokojně, účast byla vysoká

Bagdád - Více méně pokojný průběh a vysokou účast měly provinční volby v Iráku. Obecně byly označovány za test stupně normalizace situace v zemi a schopnosti irácké vlády zajistit vlastními silami bezpečnost v Iráku poté, co koaličním silám vypršel 1. ledna mandát OSN. Po celé zemi platila přísná bezpečnostní opatření, na hlasování dohlíželo i 800 mezinárodních pozorovatelů. Během voleb došlo pouze ke třem ojedinělým incidentům, pří nichž byl jeden člověk zabit a několik zraněno.

Díky pokojnému průběhu a velkému zájmu voličů byly volební místnosti otevřeny o hodinu déle, tedy do 16:00 SEČ. Bezpečnostní situace je podle iráckých činitelů natolik dobrá, že v řadě měst už začal být odvoláván zákaz jízdy motorových vozidel. Původně měl platit až do nedělních ranních hodin.

„Volby nebojkotovala žádná velká komunita v Iráku, jako tomu bylo v minulosti,“ potvrdil agentuře Reuters zástupce šéfa mise OSN v Iráku Andrew Gilmore. Volby v roce 2005 většinově bojkotovali sunnité, kteří se těch letošních účastnili. „Už jsme trpěli dost. Říkám všem: Jděte volit, a získejte si svá práva tak, jako ostatní,“ vyzval své soukmenovce sunnitský vůdce Husajn Al-Mahdaout.

„Jsem dnes velmi šťastný, protože všechny naše informace naznačují velmi významnou účast Iráčanů ve volbách,“ řekl novinářům premiér Nurí Málikí poté, co odevzdal svůj hlas v přísně střežené „zelené zóně“ v Bagdádu.

Velká účast podle Málikího nasvědčuje tomu, že „irácký lid má důvěru ve svou vládu a ve volby, a je to důkaz toho, že Iráčané už žijí ve skutečném bezpečí“.

Opoziční vůdce si však situaci vysvětluje zcela opačně: „Iráčané požadují nový začátek a volby by jim mohly pomoci ke změně. Otázka je, zda přijmou všechny strany výsledky, nebo zda sklouzneme k nové sektářské válce,“ říká vůdce sekulární Demokratické strany iráckého národa Misal Alúsí.

Irák přijal kvůli volbám mimořádná bezpečnostní opatření. Uzavřeny jsou hranice a letiště, rozmístěny mají být tisíce příslušníků bezpečnostních složek. „Policie a armáda je všude. Jsme teď velmi dobře vyzbrojeni a máme situaci pod kontrolou,“ uklidňuje irácký policista Dajá Sabrí. Počet násilností je sice nejnižší za uplynulá léta. Americká i irácká armáda se ale bojí, že teroristé budou chtít hlasování narušit.

Vojáci a policisté mohli kvůli dnešnímu nasazení hlasovat už ve středu. Od pátečního večera platí zákaz provozu motorových vozidel s výjimkou aut členů volebních komisí, policie, armády a akreditovaných novinářů. Američtí vojáci v Iráku zůstávají na základnách, ale v pohotovosti.

Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že volby znamenají důležitý posun k demokratické maturitě v Iráku. „Doufáme, že volby budou svobodné, spravedlivé, transparentní a bez násilí,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Robert Wood. Dodal, že USA volby považují za rozhodující moment pro demokratický rozvoj Iráku.

  • Sunnitský kmenový vůdce Husajn Al-Mahdaout autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64987.jpg
  • Irácká vlajka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64906.jpg
  • Volby v Iráku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64904.jpg
  • Irák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/650/64989.jpg