Nový somálský prezident - umírněný islamista, který má sjednotit zemi

Džibuti - Umírněný islamista šajch Šarif Ahmed byl dnes zvolen novým somálským prezidentem. Dočasný parlament ho zvolil potřebnou většinou 214 hlasů. Hlavní Ahmedův volební rival, předseda somálské vlády Nur Hassan Hussein, odstoupil po prvním kole voleb, kdy získal pouze 59 hlasů.

Kvůli nestabilitě v Somálsku se poslanci ke hlasování museli uchýlit do sousedního Džibutska. Zde jednají pod patronací OSN o vytvoření široké koaliční vlády národní jednoty.

Podle znalců somálských poměrů má nově zvolený prezident, který stojí v čele Spojenectví pro znovuosvobození Somálska, ze všech somálských lídrů největší šance na to, aby se mu podařilo Somálsko sjednotit. Měly by mu k tomu pomoci jeho islamistické kořeny a také skutečnost, že je přijatelný pro všechny znesvářené strany somálského konfliktu.

Somálsko již téměř 18 let nemá žádnou centrální vládu. V současné době zažívá největší krizi od začátku 90. let, kdy po svržení prezidenta Mohammeda Siada Barreho vypukla válka klanů a zemi zachvátila anarchie.

Vydáno pod