Další raketa z Gazy na Izrael, Mitchell jednal v Jordánsku

Ammán/Damašek/Jeruzalém - Mírový plán, který počítá s existencí Palestiny, by se měl opět vrátit na jednací stůl, řekl dnes v rozhovoru s americkým vyslancem pro Blízký východ Georgem Mitchellem jordánský král Abdulláh II. V Jeruzalémě byl krátce předtím oznámen dopad další palestinské rakety na izraelské území. Raketa ale nezpůsobila žádné škody.

„Král Mitchellovi zdůraznil význam obnovení jednání o míru na základě dvou států, izraelského a palestinského, a podtrhl, že není zapotřebí začínat nějaký nový (mírový) proces,“ citovala AFP představitele královského paláce v Ammánu.

Jordánský král také ocenil, že nový americký prezident Barack Obama se začal na Blízkém východě rychle angažovat. Rychlost, s jakou se Obama začal Blízkému východu věnovat, zjevně ovlivnila také nedávná izraelská ofenziva v palestinském pásmu Gazy, která si vyžádala asi 1300 životů a miliardové hmotné škody. Šlo o odvetu, podle kritiků nepřiměřenou, za ostřelování izraelského území raketami palestinského hnutí Hamas, které Gazu ovládá.

Nakonec bylo dosaženo příměří, jehož udržení a změna z prozatímního na trvalé je nyní předmětem intenzivního diplomatického úsilí. Hamas bez ohledu na příměří sporadicky Izrael dál ostřeluje. Jedna jeho raketa dnes dopadla poblíž města Aškelon, ale nezpůsobila žádné škody.

Izraelský vojenský mluvčí řekl, že šlo o první takový případ od čtvrtka. Izrael na tento incident vojensky nereagoval.