Írán dnes slaví 30. výročí islámské revoluce

Teherán - V Íránu dnes začínají oslavy 30. výročí vítězství islámské revoluce. Zahajovací ceremonie se konala v Teheránu v mauzoleu zakladatele íránské islámské republiky ajatolláha Muhammada Rúholláhu Chomejního. Součástí oslav byly projevy nejvyšších politických a duchovních představitelů země, ve kterých zaznívala především kritika Spojených států a Izraele.

„Dnes, po 30 letech, je revoluce stále živá a vytrvalá,“ citovala agentura
AFP prohlášení prezidenta Ahmadínežáda. „Jsme stále na začátku cesty a největší vývojové etapy teprve přijdou. Tato revoluce bude pokračovat s boží pomocí až do nastolení spravedlnosti,“ řekl Ahmadínežád, který se hodlá v červnových prezidentských volbách ucházet o druhý mandát. "I když se tato revoluce uskutečnila v Íránu, není omezena hranicemi
Íránu," dodal.

„Smrt Americe, smrt Izraeli!“

Obřadu se kromě prezidenta zúčastnil i nejvyšší duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí, ministři a armádní představitelé. „Díky islámu jsme byli svědky vítězství v Gaze a v Libanonu,“ prohlásil Hasan Chomejní, vnuk zakladatele islámské revoluce. Jeho slova uvítali přítomní provoláváním hesla: „Smrt Americe, smrt Izraeli!“.

Každoroční oslavy výročí islámské revoluce v Íránu trvají deset dnů a končí 10. února, tedy v den svržení šáha Mohammada Rezy Pahlavího. Ten už v polovině ledna 1979 s rodinou opustil Írán, k čemuž ho přiměla vrcholící vlna lidových nepokojů, jež byly inspirovány šíitským duchovenstvem požadujícím důslednou islamizaci státu.

Následně se pak 1. února do Íránu triumfálně vrátil ajatolláh Chomejní z patnáctiletého exilu v Iráku a ve Francii a o deset dnů později se stal faktickým vládcem v zemi. Vítězství islámské revoluce se 11. února slaví v Íránu jako státní svátek.