Stoupenci thajského expremiéra Šinavatry požadují rozpuštění parlamentu

Bangkok - Tisíce stoupenců bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry dnes na shromáždění v metropoli Bangkoku vyzvaly vládu Apchisita Vedžadžívy, aby do dvou týdnů rozpustila parlament a vypsala volby. V opačném případě pohrozili mohutnými pouličními demonstracemi. Podle agentury AFP se dnes demonstrantů sešlo až 30 tisíc, přičemž na akci dohlíželo kolem 5000 policistů. Do stavu pohotovosti byly podle bangkockého policejního šéfa uvedeny také vojenské jednotky.

Dnešní shromáždění zorganizovala Demokratická aliance proti diktatuře (DAAD), která je nahodilou směsicí Šinavatrových příznivců, farmářů a dělníků. Ti všichni měli prospěch z expremiérovy politiky, která neopomíjela chudé.

Vůdcové demonstrantů prohlásili, že nechtějí působit žádné potíže, ani obsadit úřadovnu vlády, v jejíž blízkosti se akce konala a která se stala svědkem demonstrací už v loňském roce. Tehdy protivládní demonstranti z PAD blokovali přístup do budovy několik měsíců.

Účastníci dnešních protestů se dožadovali také rezignace ministra zahraničí Kasita Piromji, který je stoupencem protišinavatrovských demonstrantů a na jejich shromážděních byl pravidelným řečníkem. Chtějí rovněž, aby byl ministr stíhán jako vůdčí postava Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), stejně jako další členové vedení hnutí, a to za okupaci sídla vlády a mezinárodních letišť v Bangkoku z loňského roku.

Premiér Vedžadžíva, který je na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, prohlásil, že v klidném, legálním protestu žádný problém nevidí. „Respektujeme jejich právo na mírumilovnou demonstraci. Je dobře, že nedošlo k násilí,“ řekl.

Bouřlivý loňský rok

Thajsko bylo loni zaplaveno protestními akcemi soupeřících táborů - na jedné straně stoupenců Šinavatry, kdysi jednoho z nejbohatších lidí v zemi, a na druhé jeho odpůrci. Bývalého ministerského předsedu, který nyní žije v exilu v Británii, v září 2006 svrhla při nekrvavém puči thajská junta. Převratu předcházely mohutné demonstrace v ulicích Bangkoku na protest proti Šinavatrovu kontroverznímu obchodnímu počínání. Thajské úřady od té doby zakázaly Šinavatrovi podílet se na politickém dění v zemi a nařídily zmrazení bankovních kont jeho rodiny.

Loni v říjnu byl Šinavatra odsouzen ke dvěma letům vězení. Thajský nejvyšší soud ho shledal vinným z konfliktu zájmů v případu výhodného nákupu exkluzivních pozemků. Jeho manželka, která pozemky v thajské metropoli v roce 2003 hluboko pod cenou koupila, byla zproštěna viny. Někdejší předseda vlády u soudu přítomen nebyl.