V Iráku se po volbách sčítají hlasy, účast byla 51 procent

Bagdád - Irák sčítá hlasy po volbách do místních samospráv. Hlasování proběhlo poměrně v klidu, k urnám se dostavilo 51 procent oprávněných voličů. Došlo jen k několika menší střetům, hlasování nebylo však narušeno. Irácký premiér Núrí Málikí volby komentoval jako vítězství všech Iráčanů. První výsledky budou k dispozici nejdřív v úterý, konečné až za několik týdnů. Podle prvních odhadů ale volby zřejmě upevní pozici předsedy vlády Málikího a jeho spojenců na úkor náboženských formací.

Po včerejších zákazech se do iráckých ulic vrátila doprava. Volební komise teď sčítají hlasy, podle předběžných výsledků dosáhla volební účast 51 procent. Voliči jsou spokojeni s bezpečnostními opatřeními, která jim umožnila jít v klidu volit. „Bezpečnostní situace byla velmi dobrá a občané se nebáli jít volit. Dokonce mohli hlasovat, pro koho chtěli a nikdo na ně nevyvíjel tlak. A to je základní občanské právo,“ říká jeden z voličů.

Z celkových 28 milionů iráckých občanů se k volbám zaregistrovalo 15 milionů, několik tisíc lidí ale nenašlo své jméno na volebních seznamech. K volbám se tentokrát dostavilo hodně příslušníků sunnitské menšiny, kteří minulé hlasování v roce 2005 bojkotovali. Teď jich přišlo volit 60 procent.

V zemi vládla přísná bezpečnostní opatření, byly uzavřené hranice, zastavená doprava, probíhaly důkladné prohlídky ve volebních místnostech. Na každém rohu hlídkovali policisté a vojáci, násilných střetů bylo nakonec jen několik. Tři dělostřelecké granáty dopadly poblíž volebních místností ve městě Tikrít, ale nic nezasáhly. V bagdádské čtvrti Sadr vojáci při hádce zastřelili jednoho civilistu a jednoho zranili.

„Viděl jsem dobrou organizaci, velkou volební účast a dodržování všech náležitostí a volebních pravidel,“ vyjádřil se k průběhu voleb vyslanec OSN v Iráku Staffan de Mistura.

Hladký průběh voleb ale ještě nic neznamená, násilnosti totiž mohou vyvolat teprve výsledky voleb, které budou známé příští týden. Dalším náročným krokem potom bude sestavování koalic v provinčních samosprávách. Americký prezident Barack Obama ocenil, že Iráčané účastí ve volbách berou budoucnost své země do vlastních rukou. Zároveň vyzval ty, kdo byli zvoleni, aby co nejdříve sestavili místní správy a začali pracovat pro své voliče.