Izrael odpověděl na ostřelování z pásma Gazy

Jeruzalém - Izraelský prezident Ehud Olmert varoval, že jeho země tvrdě odpoví na další útoky z pásma Gazy. Palestinští radikálové odtamtud totiž v neděli na jižní Izrael odpálili další rakety. Při útoku byli zraněni dva vojáci a jeden civilista. Mluvčí Hamasu podle agentury AP prohlásil, že Olmertovy pohrůžky nasvědčují snaze Izraele nalézt záminku ke zintenzivnění agrese proti Palestincům. Izrael a Hamas před čtrnácti dny vyhlásily jednostranná příměří, předcházela jim třítýdenní izraelská ofenziva, při níž zahynulo na 1300 Palestinců a 13 Izraelců.

K odpálení raket se přihlásila skupina Brigády mučedníků od Al-Aksá, což je ozbrojená složka hnutí Fatah, které je soupeřem Hamasu a jehož představitelem je palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Izraelská odpověď přišla rychle

Podle svědků se terčem izraelského náletu byla skupina karavanů, které v jedné vesnici ve střední části pásma Gazy Hamas využíval jako svého štábu. Objekty byly předtím evakuovány, patrně po předchozím izraelském varování Palestincům v Gaze, aby opustili všechny objekty, kde jsou zbraně.

Nedávná izraelská ofenziva v pásmu Gazy si vyžádala asi 1300 lidských životů a miliardové hmotné škody. Šlo o odvetu, podle kritiků nepřiměřenou, za ostřelování izraelského území raketami hnutí Hamas, které Gazu ovládá. Poté, co Izrael oznámil, že dosáhl svého cíle, bylo 18. ledna vyhlášeno příměří. Jeho zachování a změna z prozatímního v trvalé je nyní předmětem intenzivního diplomatického úsilí. Hamas ale bez ohledu na klid zbraní Izrael sporadicky dál ostřeluje.

Mluvčí Hamasu v Gaze Táhir Nunu se dal slyšet, že Olmertovy pohrůžky nasvědčují snaze Izraele „nalézt falešnou záminku ke zintenzivnění agrese proti (palestinskému) lidu“ a podkopat snahu Egypta o zprostředkování dlouhodobého příměří.

Hamas v neděli oznámil, že v pondělí vyšle k jednání do Egypta svou delegaci. V Káhiře je už také Mahmúd Abbás, který kvůli tomu odložil plánovanou návštěvu Prahy. Jeho mluvčí Nabíl abú Rudajná v neděli konstatoval, že Abbás jel do Egypta vzhledem k „náhlému vývoji“ při jednání s Hamasem. Tento „náhlý vývoj“ nebyl upřesněn.

Palestinské raketové útoky mohou ovlivnit izraelské volby

Nejnovější palestinské raketové útoky by mohly ovlivnit výsledek izraelských předčasných parlamentních voleb 10. února, protože by mohly vyvolat dojem, že ofenziva nebyla zcela úspěšná. To by mohlo nepříznivě ovlivnit podporu kandidátce Cipi Livniové. Ta nahradila Olmerta v čele největší vládní strany Vpřed (Kadima) a podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je jediným vážným rivalem volebního favorita, vůdce pravicového bloku Likud Benjamina Netanjahua.