Nový silniční zákon přijímají slovenští řidiči se smíšenými pocity

Bratislava - Na Slovensku od půlnoci platí nový silniční zákon. Upravuje maximální rychlost v obcích ze šedesáti na padesát kilometrů v hodině a zavádí vyšší pokuty a povinnost celoročního svícení. V případě odebrání řidičského průkazu bude platit zákaz řízení až na pět let. Pokutu je možné zaplatit bankovní kartou nebo si trest odpracovat. Ministerstvo vnitra si od zákona slibuje větší bezpečnost řidičů, cyklistů a chodců. Zákon mezi slovenskými řidiči vyvolává smíšené pocity.

Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, někteří řidiči nový zákon přivítali, jiní se obávají, že jej bude policie zneužívat k šikanování. Bylo dokonce vytvořeno zvláštní silniční komando, které je vybaveno špičkovou technikou a přestupky pirátů silnic zaznamenává a na místě trestá. Na komando nebudou podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka platit výmluvy, diskuse, známosti ani telefonní čísla na městské nebo obecní funkcionáře.

Zpřísňují se postihy za dopravní přestupky, nejvyšší pokuta stoupne na 1300 eur (56 tisíc Kč). Řidiči bude navíc hrozit zákaz řízení motorových vozidel až na pět let, zatímco dosud přišel o řidičský průkaz nejvýše na dva roky. Hříšníkovi, který nebude mít na zaplacení, policie zabaví řidičský průkaz a dá mu náhradní na 15 dní. Shovívaví nebudou policisté ani k cizincům. 

Nejtvrději chce policie postihovat útěk z místa nehody či jízdu pod vlivem alkoholu a omamných látek. Budou povinné i zimní pneumatiky na sněhu, bude platit zákaz antiradarů nebo předjíždění pro kamiony. Na některých dálnicích naopak bude povoleno jet stošedesátkou. 

Pokuty pro podnapilé řidiče se sice zvýší, ale oficiálně stoupne míra alkoholu, která bude při dechové zkoušce beztrestná. Policisté budou tolerovat 0,2 promile, zatímco dosud zákon nepovoloval žádný alkohol. V praxi však policisté nepokutovali ty řidiče, kteří nafoukali do 0,3 promile.

Jak dodala zpravodajka ČT Olga Baková, policie má podle nového zákona postihovat i vulgárnost řidičů. Není ale jasné, jak je bude trestat a jak jim bude podobné přestupky dokazovat.

Ministerstvo vnitra, které změny v zákoně připravilo, očekává, že díky nim klesne nehodovost a sníží se počet smrtelných obětí. V uplynulém desetiletí umíraly podle statistik na silnicích ročně stovky lidí.

Slovenští policisté
Zdroj: ČT24