Srílanská armáda se chystá na rozhodující úder proti Tamilským tygrům

Kolombo - Srílanská armáda ukončila dvoudenní příměří a pokračuje v tažení proti tamilským povstalcům. Srí Lanka přitom pohrozila vyhoštěním diplomatům a novinářům, pokud budou stranit separatistům. Západ vládu kritizuje za nedostatečnou ochranu asi 250 tisíc civilistů, kteří uvízli v oblasti bojů, ma místě totiž hrozí humanitární krize.

Smyčka nad Tamilskými tygry se stahuje. Srílanští vojáci vyrážejí zasadit separatistům poslední ránu. Obklíčili rebely na území o rozloze 300 kilometrů čtverečních, kde žije asi čtvrt milionu lidí. Podle humanitárních organizací už stovky civilistů zemřely v křížové palbě. Ostatním docházejí zásoby jídla a pitné vody.

Armáda odmítá kritiku humanitárních organizací, že pro civilisty nedělá dost. Brání se tím, že zřídila bezpečnostní zónu a na 48 hodin přerušila ofenzivu, aby se do ní mohli civilisti přemístit. Jenže této možnosti využilo jen několik set lidí. Podle vlády povstalci využívají civilisty jako živé štíty. Stejné názory zazněly i na demonstraci v tamilské metropoli Japané.

Pokud budou cizinci stranit rebelům, budou vyhoštěni

Srílanský ministr obrany Gotabhaja Radžapakse dnes upozornil západní diplomaty, zahraniční novináře a humanitární organizace, že pokud budou stranit separatistům, budu vypovězeni ze země.

Ministr dokonce zmínil jmenovitě několik lidí, kteří podle něho straní povstalcům. Jedná se podle něj o velvyslance Švýcarska a Německa a o televizní stanice CNN, BBC a Al-Džazíra. Podle Radžapakseho informace jistých zahraničních médií poškozují bezpečnostní síly země v době, kdy „zasazují poslední, smrtelnou ránu Tamilským tygrům“. Zdá se, že jeho hněv pramení z obav, které dalo najevo mezinárodní společenství, podle něhož srílanská vláda nedělá dost pro ochranu civilistů strádajících v oblasti bojů mezi armádou a tamilskými povstalci na severu ostrova. Velvyslanci se podle ministra snaží vyvolat paniku.