Island má novou vládu, ale jen do dubnových voleb

Reykjavík - Na Islandu končí vládní krize. Novou premiérkou se stala sociální demokratka Jóhanna Sigrudardóttirová. Hlavním úkolem její koaliční vlády bude dostat zemi z vážné finanční krize. Na podzim se na Islandu zhroutila měna a padly všechny velké banky. Kvůli hospodářským problémům v pondělí rezignoval dosavadní kontervativní premiér Geir Haarde.

Šestašedesátiletá Sigrudardóttirová, která byla v dosavadní vládě ministryní sociálních věcí, po svém jmenování prohlásila, že se okamžitě pustí do práce s cílem krizi řešit. Řekla, že její vláda se bude opírat o „nové sociální hodnoty“. Vláda levého středu by však měla ostrovní stát vést jenom do parlamentních voleb, které se mají konat koncem dubna. Novou vládní koalici tvoří Sociálnědemokratická strana (AF) a Červeno-zelené hnutí (VG). Vůdce hnutí Steingrimmur Sigfusson bude ministrem financí. Vládní koalice bude menšinová.

Sigrudardóttirová je první předsedkyně západní vlády, která se otevřeně hlásí ke své lesbické orientaci.

Bývalého ministerského předsedu Haardeho k demisi přinutily rostoucí veřejné protesty proti těžké finanční krizi, do které se země v posledních měsících dostala. Na podzim padly na Islandu všechny hlavní banky a zhroutila se místní měna, tisíce lidí přišly o práci. Na letošní rok Mezinárodní měnový fond Islandu předpověděl hospodářský pokles o 9,6 procenta a čtyřnásobný vzrůst nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout 5,7 procenta.

Jedním z pravděpodobných úkolů nové vlády bude zabývat se případnou islandskou přihláškou do Evropské unie. Islanďané se ke vstupu dosud stavěli chladně, ale nynější krize vedla k určité změně jejich postoje.

Jóhanna Sigurdardóttirová

* historicky první žena v čele islandské vlády
* narozena 4. října 1942 v Reykjavíku
* po absolvování obchodní školy pracovala řadu let jako letuška
* ministryně sociálních věcí  v letech 1987 až 1994 a od května 2007; odmítla služební limuzínu s řidičem a do práce jezdila svým vlastním starým vozem
* nejdéle sloužící poslankyně islandského parlamentu (od roku 1987)
* netají se homosexuální orientací, žije se spisovatelkou a dramatičkou Jónínou Leósdóttirovou, s níž v roce 2002 uzavřela registrované partnerství; z předchozího manželství má Sigurdardóttirová dva dospělé syny