Při sebevražedném útoku v Afghánistánu 21 mrtvých policistů

Kandahár (Afghánistán) - Nejméně 21 policistů bylo dnes zabito při sebevražedném útoku na policejní výcvikové centrum na jihu Afghánistánu, výbuch byl natolik silný, že poškodil několik budov komplexu. K jednomu z největších útoků na policii za poslední měsíce se přihlásili povstalci z militantního hnutí Taliban. Podle Reuters se jedná o nejvážnější povstalecký útok na policii za poslední měsíce.

Útočník oblečený do uniformy přišel pěšky do objektu policejního výcvikového areálu v Tarín Kútu, hlavním městě jihoafghánské provincie Uruzgán, a odpálil zde nálož ukrytou na těle, uvedl policejní šéf provincie. Jednadvacet policistů atentát nepřežilo, dalších osm utrpělo vážná zranění. Výbuch byl natolik silný, že poškodil několik budov komplexu.

Afghánské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že armáda v jiné části provincie Uruzgán zatkla tři osoby, které se chystaly spáchat sebevražedné atentáty. Tato provincie, stejně jako zbytek afghánského jihu, patří k baštám hnutí Taliban. Bezpečnostní situaci se zde snaží zlepšit australské a nizozemské jednotky.

Za poslední dva roky se úroveň násilí v zemi zdvojnásobila a nyní Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od invaze, a to navzdory přítomnosti téměř 70.000 zahraničních vojáků. Spojené státy zvažují, že do Afghánistánu pošlou dalších 25.000 vojáků.