Ehud Barak: Nechystáme další válku v Gaze

Jeruzalém - Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka nemá Izrael v plánu zahájit další rozsáhlou vojenskou operaci v palestinském pásmu Gazy, ovládaném radikálním hnutím Hamas. Řekl to dnes podle agentury Reuters poté, co Izrael na nedělní palestinské ostřelování jihoizraelského území reagoval vzdušným úderem.

„Nechystáme se na operaci Lité olovo 2,“ uvádí Barak v rozhovoru zveřejněném na zpravodajském webovém serveru YNet. Lité olovo bylo přitom krycí jméno pro první, 22denní izraelské ofenzivy v pásmu Gazy z přelomu roku. „Řekli jsme, že odpovíme, a také jsme odpověděli,“ dodal.

Barakovo dnešní vyjádření se rozchází s nedělním prohlášením izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové, která řekla, že v případě nutnosti Izrael spustí novou ofenzivu v pásmu Gazy, aby zabránil přeshraničnímu raketovému ostřelování svého území.

V neděli dopadlo z Gazy na Izrael několik raket a minometných střel, které zranily tři lidi, z toho dva vojáky. K odpálení raket se ale přihlásila skupina Brigády mučedníků od Al-Aksá, což je ozbrojená složka hnutí Fatah, které je soupeřem Hamasu a jehož představitelem je palestinský prezident Mahmúd Abbás. Izrael prostřednictvím prezidenta Olmerta varoval, že odpověď Izraele bude tvrdá. Letectvo pak provedlo nálet na „bezpečnostní cíl“ ve střední části pásma, jímž byla údajně skupina karavanů, které Hamas využíval jako svůj štáb.

Vydáno pod