Japonský vulkán Asama začal soptit, popel dopadl i na Tokio

Tokio - Ve středním Japonsku, 150 kilometrů západně od Tokia, se probudila sopka. Dvou a půl tisícová Asama začala chrlit kouř a žhavé kameny, láva z ní ale zatím nevytéká. Okolí hory je řídce osídlené, spad sopečného popela je však prý patrný až v Tokiu. Úřady omezily dopravu v její blízkosti. Dnes v noci o tom informoval australský zpravodajský server news.com.au.

Vzhledem k řídkému osídlení okolí sopky nebyly zatím hlášeny žádné zprávy o zraněných či škodách na majetku. Japonská meteorologická služba vydala varování, že by ve čtyřkilometrovém okruhu kolem sopky mohlo dojít k sesuvu kamení. Naposledy prý sopka chrlila popel a dým loni v srpnu. V posledních letech byla 2568 metrů vysoká Asama činná několikrát. V roce 1947 vyvržené kameny usmrtily na jejím svahu 11 horolezců. Poslední velká erupce byla registrována v roce 1783.

Na území Japonska se nacházejí desítky aktivních sopek, ostrovy totiž leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, řetězci sopek a zlomové linii, které ohraničují Tichý oceán.