Řecká policie nasadila proti zemědělcům slzný plyn, dva zranění

Atény - Řecká policie zakročila v aténském přístavu proti zemědělcům z Kréty, kteří se vylodili s traktory v přístavu Pireus. Tisícovka rolníků se pak chtěla vydat po silnici k ministerstvu zemědělství, policie jim ale nedovolila vyjet z přístavu. Po potyčkách jich několik zatkla a proti davu použila i slzný plyn, nejméně dva lidé byli zraněni, uvádí agentura AP. Farmáři se v Řecku bouří už třetí týden, svými protestními akcemi se snaží přinutit vládu ke zvýšení výkupních cen a k uvolnění státní pomoci do sektoru.

Zemědělci dorazili do Pirea již v noci, odkud se chtěli dnes vydat před ministerstvo zemědělství v Athénách. Vláda je ovšem varovala, že je s traktory, nákladními auty a jinými stroji na silnice mimo přístav nepustí, protože traktory by aténskou dopravu zcela ochromily. Zemědělci se ovšem pokusili svými traktory policejní kordony prorazit a dostat se na silnice. Jednotky pořádkové policie proto proti nim použily granáty se slzným plynem, aby je zatlačily zpět. Skrumáž si vyžádala dva zraněné - jedním z nich je opoziční politik, který přišel demonstrující zemědělce podpořit.

Přes veškeré snahy se zemědělcům nepodařilo prolomit policejní zátarasy, rozhodli se proto, že přístav zablokují. Blokádu hodlají podle agentury uvolnit, až jim policie zpřístupní cestu do Atén.

„Zemědělci nejsou žádní druhořadí občané. Jde jim o to, aby si někdo uvědomil, že také existují,“ prohlásil na adresu vlády předák opoziční Koalice levicových a ekologických hnutí Alekos Alavanos.

„Očekáváme zemědělce na ministerstvu, které patří všem lidem pracujícím v sektoru, naše dveře jsou jim vždy otevřené,“ ujistil přes sdělovací prostředky demonstranty náměstek ministra zemědělství Michalis Papadopulos. Dnešní střety v Pireu jsou zatím poslední kapitolou vleklého protestního hnutí řeckých zemědělců, kteří v minulých dnech zatarasili na řadě míst v zemi důležité dopravní spoje, včetně některých hraničních přechodů, aby se domohli finanční pomoci od vlády.